Putin je roztrpčený rozkrádaním pri výstavbe kozmodrómu Vostočnyj
12 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Putin v septembri pripustil, že v súvislosti s výstavbou Vostočného je stále veľa problémov, ktoré treba riešiť, pričom aj za jeho osobnej účasti.


Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok od ruskej vlády žiadal, aby prijala opatrenia, ktoré zabránia sprenevere finančných prostriedkov pri realizáciu projektov celoštátneho významu. Poukázal pritom, že pri výstavbe kozmodrómu Vostočnyj pretrváva korupcia, a to rádovo v stovkách miliónov rubľov.

Cieľom výstavby tohto odpaľovacieho zariadenia na ruskom Ďalekom východe je znížiť závislosť Ruska od používania kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, odkiaľ vypravili doteraz všetky ruské vesmírne misie s posádkou i mnoho ďalších veľkých rakiet. Výstavbu kozmodrómu Vostočnyj však sprevádza korupcia vo veľkom objeme.

"Už stokrát sa povedalo: Pracujte transparentne, vyčlenili sme veľké množstvo peňazí, projekt je takmer celoštátneho významu ... Nie, kradnú stovky miliónov," vyhlásil Putin podráždene na zasadnutí vládneho kabinetu.

Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK


Agentúra Interfax z jeho príhovoru citovala, že vo veci korupcie pri výstavbe Vostočného bolo "už začatých niekoľko desiatok trestných konaní, boli vynesené súdne rozhodnutia, ľudia sú vo väzení, ale poriadok tam aj tak nie je". Putinov hovorca Dmitrij Peskov neskôr novinárom povedal, že počas výstavby kozmodrómu Vostočnyj bolo spreneverených už asi 11 miliárd rubľov (169 miliónov dolárov). Putin v septembri pripustil, že v súvislosti s výstavbou Vostočného je stále veľa problémov, ktoré treba riešiť, pričom aj za jeho osobnej účasti.

V júni tohto roku Alexej Kudrin, ktorý vedie ruský najvyšší kontrolný úrad, označil spreneveru a krádeže v kozmickom centre Vostočnyj za bezprecedentné v porovnaní s ostatnými sektormi prijímajúcimi financie zo štátneho rozpočtu. Spresnil, že najviac sa kradne "banálne, na stavenisku", nie v sektore, ktorý sa týka priamo vesmírnych technológií.

Interfax v tejto súvislosti spomenul kauzu riaditeľa subdodávateľskej firmy Georgija Zonova, ktorý bol v októbri odsúdený na tri roky a šesť mesiacov väzenia za krádež armatúr a kovových konštrukcií zo staveniska kozmodrómu.

Amorálnosť nie je trestná, vyhlásila česká sudkyňa a zbavila Nečasovú a Rittiga obžaloby
Mestský súd v Prahe v pondelok zbavil niekdajšiu šéfku premiérovho kabinetu Janu Nečasovú (Nagyovú) a lobistu Iva Rittiga, spolu s jeho právnikom Davidom Michalom obžaloby v kauze údajného vyzradenia utajovanej správy českej Bezpečnostnej... Čítať ďalej
12 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič