Katalánskych separatistov vyhnali zo španielsko-francúzskej diaľnice
12 | 11 | 2019 I TASR

Francúzska a katalánska polícia v utorok rozohnali skupinu katalánskych separatistov, ktorí blokovali na hranici diaľnicu spájajúcu Španielsko a Francúzsko už od pondelka. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske úrady.


"Na diaľnici už nie sú žiadni demonštranti," uviedla hovorkyňa bezpečnostných síl francúzskeho departmánu Pyrénées-Orientales (Východné Pyreneje). Dodala, že nikto neutrpel zranenia a diaľnica bude podľa očakávania znovu otvorená v utorok popoludní.Zatknutých bolo 16 španielskych občanov.

V pondelok stovky separatistov zablokovali rušnú diaľnicu medzi Francúzskom a Španielskom na protest proti minulomesačnému rozsudku nad vodcami boja za nezávislosť Katalánska. Španielsky najvyšší súd totiž 14. októbra odsúdil deväť katalánskych politikov a aktivistov na dlhoročné tresty väzenia za ich úlohu v neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti tohto regiónu od zvyšku Španielska na jeseň 2017.

Tento najnovší protest katalánskych separatistov sa konal deň po španielskych predčasných parlamentných voľbách, v ktorých sa výrazne posilnila krajne pravicová strana Vox vďaka svojmu tvrdému postoju proti katalánskemu separatizmu.

Strana Vox sa do španielskeho parlamentu dostala už v aprílových predčasných voľbách, pričom v tých posledných, nedeľných, počet svojich mandátov viac ako zdvojnásobila, takže sa stala treťou najsilnejšou politickou stranou v krajine. Získala 15,1 percenta hlasov a zvýšila počet svojich poslancov z 24 na 52.