Filip Rázga, vedec a "starešina" slovenských brancov vynašiel "liek na rakovinu": O autorstvo vynálezu sa musel doteraz súdiť!
12 | 11 | 2019 I Magda Danková
Vynález slovenských vedcov Ing. Filipa Rázgu, PhD. a Mgr. Veroniky Némethovej, PhD. môže prelomovo ovplyvniť liečbu rakoviny napríklad pri chemoterapii, kde selektívne rozpozná choré bunky bez efektu na bunky zdravé. Bohužiaľ, vynález jeho autorom doteraz veľa šťastia nepriniesol. Naopak, obaja vedci sa roky súdili so svojim bývalým zamestnávateľom. A súd im dal už druhýkrát za pravdu.

Namiesto úspechov v medicíne musel ich vynález prekonávať snahy o jeho privlastnenie, či úplné zmarenie jeho požitia zo strany Ústavu polymérov SAV, konkrétne zo strany jeho šéfa, Ing. Igora Lacíka, DrSc. Ochranu vynálezu doslova globálneho formátu sa napriek mnohým prekážkam našťastie podarilo vedcom na vlastné náklady zachrániť. Takpovediac, v hodine dvanástej.

Slovenskí branci menia "značku": Vyjadrujú sa ku Gorile a najnovšie berú útokom slovenské lesy!
23 | 10 | 2019 | René Skalný


„Zatiaľ neúspešné pokusy o privlastnenie si nášho vynálezu vyústili do osobného záujmu pána Lacíka znemožniť nám budúcu kariéru na slovenskom aj českom vedeckom fóre. Za to, že sme si nenechali ukradnúť vynález, ktorý sme na ústav priniesli, aby sme ho testovali, sme teraz verejne očierňovaní a vážne nás to poškodzuje v budúcej kariére na iných projektoch,“ povedal už dávnejšie Filip Rázga, vedec a vynálezca.

Vo veci nezákonného ukončenia ich pracovných pomerov, podali spolu s Veronikou Némethovou žaloby. O samotnom vlastníctve vynálezu už rozhodol prvostupňový súd v Banskej Bystrici. „Veríme v spravodlivosť, existujú totiž jasné dôkazy, že vynález nevznikol na pôde SAV a teda sa nejedná o zamestnanecký vynález, ako tvrdí verejnosti pán Lacík.“ Uviedla vtedy Veronika Némethová, vedkyňa a spoluautorka vynálezu.

Komentár Williama Engdahla: Rakovina všade naokolo. Dôvodom je svetoznáme Monsanto
Zvyšky glyfosátu boli nájdené vo vode z kohútika, pomarančovej šťave, detskom moči, materskom mlieku, čipsoch, občerstvení, pive, víne, obilninách, vajciach, ovsenej kaši, výrobkoch z pšenice a vo väčšine bežných potravín, ktoré boli testované.... Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | William Engdahl


O to šokujúcejšie bolo nedávne zistenie vedcov. S týmito dôkazmi sa na ústave nie len že manipulovalo, dokonca boli súdu predložené ako sfalšované. Preto bolo v tejto súvislosti podané aj trestné oznámenie a falšovanie dokumentácie už riešila polícia.

„Takéto praktiky sú vskutku nechutným vykreslením toho, kam až sú niektorí jednotlivci ústavu ochotní zájsť. Našťastie sa nám podarilo snahu o zničenie kľúčových dôkazov zdokumentovať a polícia už začala vo veci trestné konanie.“ uzatvára JUDr. Miroslav Ivanovič, právny zástupca vedcov.

Dlhodobý spor, medzi Ing. Filipom Rázgom. a Mgr. Monikou Némethovou o prelomový vynález v liečbe rakoviny napokon dopadol v prospech oboch vedcov. Súd už minulý rok definitívne uznal, že tento vynález nikdy nepatril Slovenskej akadémii vied, ale autorom, ktorí ho teraz môžu konečne opätovne rozvíjať v prospech ľudstva.

Prečo nie sme zdraví? Slováci si neužívajú život bez chorôb dlho
25 | 07 | 2019 | Marek Eliáš, vZdravotníctve/SITA


"Tentokrát sme zvíťazili už 2. krát po sebe. Žalovaný ústav polymérov SAV je vinný z protiprávnej výpovede zo zamestnania oboch vedeckých pracovníkov. Všetko to protiprávne a protizákonné konanie žalovaného, ktorý úmyselne šikanoval a očierňoval postupne vypláva na povrch. Pravda je a vždy bola totiž len jedna." Uzatvára Filip Rázga na sociálnej sieti.

&id=650692178296514