V Rusku sa bude dražiť Brežnevov vodičský preukaz. Koľko priestupkov mu milicionári vyznačili?
11 | 11 | 2019 I Marek Molnár

S vyvolávacou cenou 1,5 milióna rubľov (približne 21 000 eur) sa tento  štvrtok v Moskve bude dražiť vodičský preukaz, ktorý patril bývalému vodcovi Sovietskeho zväzu Leonidovi Brežnevovi. Informuje o tom aukčná sieň Litfond, ktorá túto dražbu organizuje.


Súčasťou vodičského preukazu je aj kupón, na ktorom sa nenachádza žiadna dierka, ktorými milicionári (strážcovia zákona) vyznačovali vodičove priestupky a prehrešky. Preukaz bol vydaný 10. decembra 1976, kedy Brežnev oslávil svoju sedemdesiatku. Podľa znalcov išlo o "žartovný darček" vtedajšieho ministra vnútra Nikolaja Ščelekova pre vodcov sovietskych komunistov.

Vodičák s kupónom sa niekoľko rokov nachádzal v Brežnevovej chate, až do roku 1991, keď ju dostal do užívania vtedajší moskovský starosta Gavriil Popov, vďaka tomu sa Brežnevove pamiatky dostali na trh.

Pred niekoľkými rokmi ruská "Garáž zvláštneho určenia" vystavovala niektoré svoje exponáty na výstave v Moskve. K videniu boli aj unikáty, ako napríklad Volga so zvýšeným podvozkom, ktorá slúžila k Brežnevovým loveckým výpravám.

Hovorilo sa, že za sovietskych čias sa vraj politická línia Ruska dala odhadnúť aj podľa toho, v akom aute sovietsky vodca jazdil. Opancierovaná limuzína veštila zvýšené napätie, pričom voz so sťahovacou strechou uvoľnenie od politiky.

V pondelok bude prechádzať Merkúr medzi Slnkom a Zemou. Toto vesmírne divadlo bude možné pozorovať aj zo Slovenska
V pondelok bude možné pozorovať Merkúr, ako prechádza medzi Slnkom a Zemou. Bude ho možné vidieť aj zo Slovenska. Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | Marek Molnár