Portrét ukrajinského nacionalistu (Peter Sinčenko)
11 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Petra Sinčenka (Fond strategickej kultúry)


Keď sa menšina hrá na väčšinu


Myšlienka, že nacionalista je tiež národovec, iba omnoho zanietenejší, je v ukrajinskej ideológii tvrdo zakorenená. Veď „ultras“ si hovoria i futbaloví chuligáni, ktorí útočili na odporcov Majdanu v Mariupole, Charkove a Odese. Okrem nich existujú i všelijakí „radikáli“. Predstavujú síce len nepatrnú časť ukrajinského obyvateľstva, ale považujú sa naopak za väčšinu. Snažia sa diktovať spoločenské prostredie a spôsob jeho komunikácie. Ovplyvňujú školský systém aj obsah učebníc. Stanovujú, čo je povolené a čo nie.


V 18. storočí anglický kritik a básnik Samuel Johnson označili vlastenectvo za posledné útočisko darebáka. Nacionalisti boli prví, ktorí sa oň opierali. Snažia sa dostať k moci pod pláštikom vlastenectva, aby unikli verejnému odsúdeniu.




George Orwell a Samuel Johnson

Vlastenectvo a nacionalizmus nie sú v skutočnosti rovnaké pojmy. Ale úplne opačné. Ďalší Angličan, Eric Arthur Blair, známy pod pseudonymom George Orwell (1903 až 1950), uviedol: „Pod vlastenectvom rozumiem vzťah človeka k určitému miestu a určitému životnému štýlu, ktorý považuje za najlepší na svete. Nemá ale potrebu vnucovať ho ostatným“.


Vlastenectvo je zdravá národná hrdosť. Žije v palácoch i chalupách, cíti sa dobre v dizajnérskych kanceláriách aj v priemyselných dielňach. Vlastenectvo rodí veľké budovateľské úsilie, ktoré mení vlasť k lepšiemu miestu pre život. Zároveň je pripravené tvrdo brániť krajinu pred útočníkmi. Vlastenectvo zanecháva stopu v nesmrteľných knihách, majestátnych symfóniách a úžasných výdobytkoch vedy i techniky. Nacionalizmus naopak nedokáže vzlietnuť do vesmíru. Nevie zostrojiť úchvatné námorné lode a netvorí hudbu. „Žiadny fanatický nacionalista nedokáže napísať knihu, ktorá by aj po rokoch stála za pozornosť,“ tvrdil George Orwell. Odstredivá sila civilizácie skôr alebo neskôr vždy vytlačí nacionalistu na okraj pokroku.




Dmitrij Doncov - zakladateľ fašistickej ideológie „tvorivého národného násilia“

George Orwell napísal krátke zamyslenie „Poznámky o nacionalizme“ v roku 1945. V čase, keď nacizmus ako vyššia forma nacionalizmu utrpel drvivú porážku. Po celej Európe boli nacisti chladnokrvne popravovaní. V Miláne sa dočkal guľky a zavesenia dolu hlavou Benito Mussolini. V pevnosti Akershus v Osle postihol podobný osud nórskeho nacionalistu Vidkuna Quislinga. Budúci autor románu „1984“ vychádzal pri svojej analýze nacionalizmu i z týchto udalostí. „Fašizmus mu bol odporný. Bojoval proti nemu aj so zbraňou v ruke v Španielsku,“ napísal o Orwellovi jeho znalec Vjačeslav Nedošivin.


 

Čo čaká Rusov na Ukrajine (Arina Cukanová)
Komentár Ariny Cukanovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Vidkun Quisling (vľavo) a Benito Mussolini

„Nacionalizmus by sa nemal zamieňať s vlastenectvom,“ prízvukoval Orwell. Bohužiaľ sa zväčša používajú tieto pojmy zámerne nejasne. Sú ale založené na dvoch rôznych, ba dokonca vzájomne sa vylučujúcich myšlienkach. „Nacionalizmom mám na mysli predovšetkým zvyk veriť, že ľudské bytosti možno klasifikovať ako hmyz. A že desiatky miliónov ľudí možno rozdeliť na dobrých a zlých. A že zlých, rovnako ako škodlivý hmyz, možno vyhubiť v prospech dobrých“, varoval Orwell.


Orwell poukázal na črty nacionalistu. V prvom rade posadnutosť. Rovnako ako v prípade Fjodora Michajloviča Dostojevského, hovoril o posadnutosti démonmi. „Žiadny nacionalista nikdy nemyslí, nehovorí ani nepíše o ničom inom, ako o nadradenosti svojej skupiny“. Bez ohľadu aká je, nekompromisne vnucuje jej názor ostatným.


Ďalšie znamenie: „Všetci nacionalisti považujú za povinnosť šíriť svoj vlastný jazyk na úkor jazyka nepriateľa“. Toto sa netýka iba reči. Ale spôsobu života celkovo. V prípade ukrajinských nacionalistov je ich nepriateľ navyše falošne vytvorení. Sú to „tí“, ktorí môžu zo všetky chyby, porážky a zločiny „ukrajinského národa“.


Ďalším znakom nacionalistu je duševná nestabilita. Ani sila, s akou obvykle lipnú na svojom presvedčení, im často nebráni ho zmeniť. A nemajú problém spojiť sa i s cudzou mocnosťou.




Ukrajinskí nacionalisti menia názory podľa princípu, „kto zaplatí najviac“. Zdroj: Časopis „Korenie“.

Nie je čo komentovať. Pre ukrajinských nacionalistov boli „zahraničnou mocou“ postupne nacistické Nemecko, kolektívny protisovietsky Západ a teraz USA. Orwell často poznamenáva, že „dlhoročný idol sa často z dňa na deň stane neprijateľným. Jeho miesto zaujme v mysliach takmer okamžite iný objekt zbožňovania“. Čo nacionalistovi umožňuje byť ešte nacionalistickejším. Teda vulgárnejším, hlúpejším, horším a nečestnejším. Akým by nemohol byť, keby cítil ozajstné vlastenectvo a lásku k svojej krajine.


Podľa Orwella je pre nacionalistu mimoriadne dôležitá ľahostajnosť k realite. „Nacionalista nielen že neodsudzuje zločiny spáchané jeho druhmi, ale má pozoruhodnú schopnosť prehliadať ich“. Z toho je napríklad zrejmé, prečo v Donbase neustále strieľa len „ruská strana“ a „naši“ ani poriadne nenabili zásobníky. „Oni“ zrejme podľa ukrajinských nacionalistov strieľajú sami na seba. Sami sa navzájom zabíjajú a ničia si svoje vlastné domy. Ak je pohľad nacionalistu v rozpore so skutočnosťou, tým horšie pre realitu.


Ďalším dôležitým znakom podľa Orwella je, že „každý nacionalista je vytrvalo presvedčený, že minulosť možno meniť. Žije v akomsi fantastickom svete, v ktorom sa udalosti konajú tak, ako by sa mali podľa jeho predstáv“.


„Veľké množstvo ich histórie,“ tvrdil Orwell, „je jednoducho klamstvom“. Fakty boli zamlčané a dátumy zmenené. Citácie vytrhnuté z kontextu a použité spôsobom, aby sa ich význam úplne zmenil. Udalosti, ktoré sa podľa nacionalistov nemali uskutočniť, sú vypustené. A nakoniec úplne odmietnuté. Ako keby sa vôbec nestali.


To všetko vyplýva z ich úplnej ľahostajnosti k pravde. „Nacionalista často nechce vedieť, čo sa deje v reálnom svete. Niektorí z nich nie sú ďaleko od schizofrénie. Sú úplne šťastní, že žijú v snoch o moci a víťazstvách. Hoci úplne falošných,“ vysvetľoval Orwell.




V jednom tíme. Karikatúra „Kukryniksovci“

Orwellove slová sú nielen analýzou, ale priamo lekárskou diagnózou. Nacionalizmus je nákazlivé ochorenie. Ovplyvňuje dušu, mozog i ľudské správanie v dave. Nevyhnutne vedie ku kolapsu kultúry.


George Orwell kedysi opísal svoju prácu takto: „Píšem, pretože je tu istá lož, ktorú sa snažím odhaliť. Nejaká skutočnosť, na ktorú musím upozorniť. A mojou snahou a túžbou zároveň je, byť vypočutý“.


Klamstvom našej súčasnej doby, ktoré nám svojimi knihami Zvieracia farma a 1984 pomáha odhaliť i Orwell, je ukrajinský nacionalizmus tváriaci sa ako vlastenectvo.