Ministerka zdravotníctva na spoločnom rokovaní vlád SR a ČR vo Valticiach
11 | 11 | 2019 I SITA

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská sa dnes zúčastnila spoločného rokovania vlád Slovenskej a Českej republiky vo Valticiach na Morave. Následne na bilaterálnom stretnutí s českým ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom sa venovali viacerým témam - ako napríklad stratifikácia nemocníc či problematika ľudských zdrojov v zdravotníctve.


Slovenská strana informovala o pripravenej stratifikácii nemocníc na Slovensku. Základnými predpokladmi, ktoré má reforma naplniť, je zvýšenie kvality a bezpečnosti zdravotnej starostlivosti ako aj zlepšenie jej dostupnosti. Reforma by mala priniesť aj novú verejnú minimálnu sieť, ktorá zabezpečí akútnu zdravotnú starostlivosť pre 91% populácie do 30 minút. Ide o projekt, ktorý prvýkrát v histórii Slovenska uvádza do nákupu lôžkovej zdravotnej starostlivosti kritérium výsledkov liečby.

Okrem samotných pacientov by výsledky stratifikácie pocítili aj zdravotnícki pracovníci, vytvoril by sa priestor pre vznik špičkových pracovísk a vyššiu špecializáciu nemocníc a tímov v nich.
Česká strana prezentovala svoje riešenie „centier excelentnej starostlivosti“, garancie kvality ako aj nástroje na zatraktivnenie nedostupných lokalít, ktoré v súčasnosti pripravuje aj naše ministerstvo.

Obe strany hovorili aj problematike týkajúcej sa dostatku zdravotníckych pracovníkov, napríklad o programe Rezidentského štúdia na Slovensku, uvedení nového zdravotníckeho povolania praktická sestra či stabilizačnej pôžičke pre študentov dennej formy ošetrovateľstva.
Ministri sa dotkli aj problematiky cezhraničnej spolupráce v oblasti záchrannej zdravotnej služby.