Diplomati EÚ o ďalší rok predĺžili sankcie voči Venezuele
11 | 11 | 2019 I TASR
Členské krajiny EÚ v pondelok rozhodli predĺžiť reštriktívne opatrenia voči Venezuele o jeden rok do 14. novembra 2020.

Diplomati v rámci Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli upozornili, že k predĺženiu sankcií dochádza vzhľadom na prebiehajúcu politickú, hospodársku, sociálnu a humanitárnu krízu vo Venezuele a pretrvávajúce kroky venezuelskej vlády, ktoré podkopávajú demokraciu, právny štát a dodržiavanie ľudských práv v tejto krajine.

Ozbrojení demonštranti v Bolívií obsadili venezuelské veľvyslanectvo
Skupina maskovaných mužov sa násilne dostala do venezuelského veľvyslanectva v meste La Paz v Bolívií. Ozbrojenci donútili zamestnancov veľvyslanectva utekať o život. Venezuelský veľvyslanec v Bolívii tvrdil, že útočníci chceli vyvraždiť všetkých... Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Medzi sankčné opatrenia patrí embargo na zbrane a vybavenie, ktoré možno použiť na represiu voči občanom, ako aj zákaz cestovania a zmrazenie aktív pre 25 osôb spojených s vládnym režimom, ktoré sú zodpovedné za porušovanie ľudských práv alebo za podkopávanie demokracie a právneho štátu vo Venezuele.

Rada ministrov pripomenula, že tieto opatrenia sú určené na podporu demokratických riešení s cieľom priniesť krajine politickú stabilitu a umožniť reagovať na naliehavé potreby obyvateľstva. Cielené sankčné opatrenia sú flexibilné a navrhnuté tak, aby nepoškodili obyvateľov Venezuely.

Na programe rokovaní Rady EÚ je aj vývoj udalostí v Afganistane, Iráne a Sudáne.