Bolivijský prezident Morales oznámil svoju rezignáciu
11 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Bolívijský prezident Evo Morales rezignoval krátko potom, ako ho k tomu vyzval opozičný prezidentský kandidát Carlos Mesa a náčelník ozbrojených síl Williams Kaliman, kvôli tomu, že sa vyhlásil za víťaza volieb z 20. októbra a nárokoval si na štvrté funkčné obdobie po sebe, čo vyvolalo v Bolívii rozsiahle protesty.


„Rezignujem z postu prezidenta, aby (Carlos) Mesa a (Luis Fernando) Camacho prestali prenasledovať socialistických vodcov,“ uviedol Morales počas televízneho prejavu, pričom spomenul týchto dvoch lídrov  opozície.

Morales uviedol, že sa rozhodol odstúpiť v nádeji, že jeho odchod zastaví násilné útoky proti úradníkom a miestnym obyvateľom. „Odstupujem aby (demonštranti) prestali páliť domy [verejných činiteľov] a aby prestali únosy a týrania rodín lokálnych vodcov," prehlásil bývalý Bolívijský prezident.

„Je mojou povinnosťou, ako prvého domorodého bolívijského prezidenta a prezidenta všetkých Bolíviánov, usilovať sa o mierumilovnosť,“ prehlásil a dodal, že dúfa, že opozícia „porozumie tomuto posolstvu.“



Krátko po tomto oznámení rezignoval aj jeho viceprezident Alvaro Marcelo García Linera a predsedkyňa Senátu Adriana Salvatierrová.

Začiatkom nedele vyhlásil Morales rýchle voľby, čím chcel napraviť sporné výsledky hlasovania z 20. októbra.



Krátko predtým, ako Morales oznámil svoju rezignáciu, bolívijské televízne kanály odvysielali záznam o prezidentskom lietadle, ktoré odchádzalo z medzinárodného letiska El Alto. Bolo potvrdené, že lietadlo vzalo Moralesa do jeho politickej pevnosti Chimoré, ktorá je vzdialená 300 kilometrov východne od mesta La Paz.

Po rezignácií Moralesa sa dokonca skupina maskovaných mužov násilne dostala do venezuelského veľvyslanectva v meste La Paz. Ozbrojenci donútili zamestnancov veľvyslanectva utekať o život. Venezuelský veľvyslanec v Bolívii tvrdil, že útočníci chceli vyvraždiť všetkých vo vnútri.

Ozbrojení demonštranti v Bolívií obsadili venezuelské veľvyslanectvo
Skupina maskovaných mužov sa násilne dostala do venezuelského veľvyslanectva v meste La Paz v Bolívií. Ozbrojenci donútili zamestnancov veľvyslanectva utekať o život. Venezuelský veľvyslanec v Bolívii tvrdil, že útočníci chceli vyvraždiť všetkých... Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | Marek Molnár