Cyklón Bulbul zasiahol Indiu a Bangladéš, hlásia osem mŕtvych
10 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Najmenej osem ľudí zahynulo a viac než dva milióny ďalších strávili noc v evakuačných centrách, keď cyklón Bulbul zasiahol silným vetrom a prívalovými dažďami pobrežia Indie a Bangladéša. S odvolaním sa na nedeľňajšie informácie miestnych úradov to uviedla agentúra AFP.

Cyklón sprevádzal vietor s rýchlosťou do 120 kilometrov za hodinu, keď v sobotu neskoro večer prešiel nad pevninu. V oboch krajinách predtým uzavreli prístavy a letiská.

Traja ľudia zahynuli v indickom štáte Západné Bengálsko - dvaja po tom, ako vyvrátené stromy spadli na ich domy, a ďalší, keď ho zasiahli padajúce konáre stromu v Kalkate. Štvrtý človek zomrel pri zrútení múru v susednom štáte Urísa.

Výsledok Rašiho cesty do Číny: Čínski piloti by už onedlho mali trénovať na simulátoroch zo Slovenska
Slovenské firmy pokračujú v tradícii hospodárskej spolupráce v čínskej provincii Hebei. V oblasti neďaleko od hlavného mesta Peking, ktorá aj vďaka podpore bývalého Československa vyrástla z ekonomicky slabého farmárskeho regiónu do rozvíjajúcej sa... Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | SITA


Z Bangladéša hlásili štyroch mŕtvych pri páde stromov a najmenej 20 zranených. Cyklón tiež poškodil približne 4000 prevažne hlinených a plechových domov.

Bulbul pri presune do vnútrozemia zoslabol, silné dažde však pretrvávali.

V Bangladéši presunuli v rámci príprav na cyklón do zriadených prístreší okolo 2,1 milióna ľudí. V Indii sa už podľa tamojších predstaviteľov začalo takmer 120.000 evakuovaných vracať do svojich domovov.

Nízko položené pobrežie Bangladéša, kde žije 30 miliónov ľudí, a východ Indie často sužujú cyklóny. V uplynulých desaťročiach pri nich v okolí Bengálskeho zálivu zahynuli státisíce ľudí. Hoci však početnosť a intenzita cyklónov vzrastá, sčasti v dôsledku klimatickej zmeny, počty obetí sa znižujú vďaka rýchlejšej evakuácii a vybudovaniu tisícov úkrytov na pobreží.

V máji oblasť zasiahol cyklón Fani, najsilnejší za celé roky, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch.

V Španielsku sa znova konajú parlamentné voľby
Nedeľňajšie voľby sú už štvrté za štyri roky. Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA