POZOR: Tuniakove výživy od Hamé obsahujú zvýšené množstvo ortuti!
09 | 11 | 2019 I Gabriel Matta
Veterinári nariadili Hamé stiahnuť výživy s tuniakom kvôli ortuti.

Veterinári nariadili firme Hamé, aby stiahla balenie detskej výživy Hamánek Tuniak so zeleninou a zemiakmi, ktorý predávali napríklad v Kauflande a Tescu. Väčšina výrobkov putovala ale do zahraničia, hlavne do Číny a na Ukrajinu. Dôvodom bolo nadlimitné množstvo ortuti obsiahnuté vo výživách.

Podľa hovorcu skupiny Hamé, Milana Linky firma výrobok stiahne a označí, že by sa mal jesť maximálne raz týždenne. Hamé na webe uviedlo, že ak deti budú jesť výživu raz týždenne, je to absolútne bezpečné. Aké množstvo výrobku sa celkom distribuovali, hovorca nevedel.

Manželia z východu Slovenska poslali do Afriky 60-tisíc eur. Čakali miliónové dedičstvo
Páchateľ vystupoval ako právny zástupca po poručiteľke, ktorá tragicky zahynula a v banke v africkom Togu zanechala dedičstvo. Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | TASR


Veterinári zistili, že hodnoty množstva ortuti z výrobkov nezodpovedajú limitom, ktoré má štát stanovené v monitoringu cudzorodých látok. Ortuť pritom patrí medzi veľmi toxické kovy, môže poškodzovať najmä nervový a kardiovaskulárny systém.

Podľa veterinárov sa organické zlúčeniny ortuti môžu nachádzať v rybách, najmä u dlhšie žijúcich dravých rýb ako sú tuniak alebo mečúň. "Ortuť môže spôsobiť zmenu dedičných vlastností, poškodiť centrálnu nervovú sústavu a mozog, čo bolo pozorované pri otravách v Japonsku. Dlhodobé zaťaženie ortuťou môže vyvolávať chronické ochorenia ako napríklad diabetes, roztrúsenú sklerózu alebo reumatické choroby," uviedol Vorlíček.