Musíme sa naučiť, ako „spomaliť a zrýchliť asteroidy“, aby sme sa vyhli osudu dinosaurov
08 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Rusty Schweickart, pilot misie Apollo 9 z roku 1969, tvrdí, že ľudia by nemali ničiť asteroidy alebo meniť ich trajektóriu - jednoducho by ich mali zrýchliť alebo spomaliť. Informuje o tom astronaut v rozhovore pre portál RT.


"[Asteroidy] obiehajú okolo Slnka rovnako ako Zem, ale ich cesty občas prechádzajú obežnou dráhou Zeme," prehlásil Schweickart pre portál RT v rozhovore so Sophiou Shevardnadzovou.

"Skôr alebo neskôr sa Zem stretne s asteroidom na ,križovatke v rovnakom čase. Je to ako s dvom autami,“ uviedol ďalej Schweickart.

Slávny astronaut založil neziskovú nadáciu B612, ktorá má za cieľ vybudovať globálny obranný štít na ochranu pred asteroidmi. Verí, že ľudstvo by malo viesť komplexnú databázu asteroidov a zameriavať sa na vytváranie technológií schopných rozpoznať prichádzajúce kozmické objekty.

"Databáza tiež pomôže vypočítať ich trajektóriu niekoľko rokov predtým, ako sa zistí, že sa stretnú s našou planétou," vysvetlil pilot Schweickart.

Taktiež prezradil, že ďalším krokom pri riešení problému s asteroidmi by malo byť ich „spomalenie alebo jemné zrýchlenie pomocou vesmírnej technológie, aby sa dostali mierne pred Zem alebo za Zem“.

Kozmonauti ISS čoskoro začnú piecť "vesmírne koláčiky" na obežnej dráhe (FOTO)
Astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice čoskoro budú môcť piecť svoje vlastné čokoládové sušienky pri nulovej gravitácií. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár


"To je odklonenie. Nemusíme ho vyhodiť do vzduchu. Nemusíme meniť jeho obežnú dráhu. Jednoducho zmeníme čas príchodu," vysvetlil ďalej Schweickart.

Astronaut je presvedčený, že svet môže mať v budúcnosti prístup k takejto technológii, ak sa do nej rozhodne investovať dosť peňazí a úsilia.

„V minulosti došlo k masovému vyhynutiu. Tento dopad mal za následok vyhynutie dinosaurov pred 64 miliónmi rokmi a zároveň zničil 75 percent celkového života na Zemi,“ varoval Schweickart.

"Áno, môže byť zničené mesto, môže byť zničený kontinent a dokonca môže byť zničený aj život na planéte. Úprimne povedané, civilizácia je veľmi krehká,“ dodal na záver.

Vesmírna ekonomika: Čína má v pláne vytvoriť ekonomickú zónu v priestore medzi Mesiacom a Zemou
Naša planéta je zrejme príliš malá na čínske hospodárske ambície. Preto Čína zvažuje rozvoj obchodu za hranice Zeme a má v pláne do roku 2050 vytvoriť ekonomickú zónu v priestore medzi Mesiacom a našou planétou. Čítať ďalej
04 | 11 | 2019 | Marek Molnár