Ombudsmanka vyzýva parlament, aby odvolal člena Súdnej rady Mišíka
07 | 11 | 2019 I TASR

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vyzýva parlament, aby odvolal člena Súdnej rady SR Michala Mišíka pre konflikt záujmov. Ten má zastupovať sudkyňu Zuzanu Maruniakovú v trestnom konaní, čo je podľa nej v rozpore Mišíkových záujmov ako člena Súdnej rady SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie verejnej ochrankyne práv Michaela Pavelková.


"Zastupovanie sudkyne Maruniakovej advokátom Mišíkom hodnotím ako očividne rozporné s jeho záujmom ako člena Súdnej rady SR, ktorá na základe svojich doterajších postupov smeruje k vyvodeniu disciplinárnej zodpovednosti sudcov podozrivých z trestnej činnosti," uviedla ombudsmanka.

Podľa Patakyovej by mala Slovenská advokátska komora v prípade Mišíka navrhnúť disciplinárne konanie. "Domnievam sa, že existujú dôvodné podozrenia, že Mišík sa svojim konaním dopustil disciplinárneho previnenia," povedala.

Zároveň žiada predsedníčku Súdnej rady SR Lenku Praženkovú, aby o skutočnostiach informovala všetkých členov súdnej rady a zvážila prijatie potrebných opatrení. "Môže to naďalej spochybňovať už aj tak nízku dôveryhodnosť verejnosti v súdnu moc na Slovensku," hovorí Patakyová.

Zuzana Maruniaková vydala rozsudok v spore o zmenky TV Markíza, kým boli ešte civilným sporom. Maruniaková dala za pravdu Marianovi K. bez toho, aby skúmala pravosť samotných zmeniek. Z komunikácie cez aplikáciu Threema má podľa zástupcov TV Markíza vyplývať, že Marian K. korumpoval viacero bratislavských sudcov, medzi nimi aj Maruniakovú.