Americký „presun“ vojakov zo Sýrie vyzerá skôr ako trvalé okupovanie, pričom majú za úlohu „chrániť“ ropu
07 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Zdroje z Pentagonu tvrdia, že približne 800 amerických vojakov zostalo stále v Sýrií kvôli „stráženiu“ ropy, takže sa zdá, že plánovaný presun jednotiek bol nakoniec odložený.


Americké jednotky sa majú zamerať na oblasť bohatú na ropu, ktorá sa rozprestiera 150 km od mesta Dajr az-Zaur po Al Hasakah. Celkovo bude v krajine umiestnených približne 800 vojakov, z toho 600 v severovýchodnej časti a 200 v južnej, informovali o tom anonymní administratívni pracovníci.

Zdá sa, že toto rozhodnutie zrušilo sľub prezidenta Donalda Trumpa z minulého mesiaca o presune 1 000 vojakov umiestnených v Sýrii.

Výslovný účel okupácie - kurdských ropných polí na severovýchode Sýrie nielen pred teroristami, ale aj od sýrskej vlády - je podľa medzinárodného práva nezákonný, ako zdôraznil ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Vershinin.

Tento krok kritizovali dokonca aj americkí politici, ktorí predtým bojovali o to, aby americkí vojaci zostali v Sýrii. Poukazujú na to, že oprávnenia na použitie vojenských síl z roku 2001 a 2002 - uznesenia z 11. septembra 2001, ktoré boli predĺžené s cieľom odôvodniť invázie niekoľkých krajín pod zámienkou „boja proti terorizmu“ - neumožňujú USA obsadiť ropné polia inej krajine.

Podľa tureckých médií, Spojené štáty stavajú v Dajr az-Zaure dve nové vojenské základne, čo naznačuje, že Trump sa usadzuje na dlhší čas. Jedna základňa v blízkosti mesta Rmelan v provincii Al Hasakah sa údajne nachádza v blízkosti približne 1 300 ropných vrtov a zapĺňa približne 4 kilometre štvorcové.

Pakistan nedokázal zabrániť teroristickým skupinám v nábore nových ľudí a v získavaní finančných prostriedkov
Pakistan nedokázal zabrániť teroristickým skupinám, aby získavali peniaze a naberali nových ľudí na svojom území, informuje o tom nedávna správa o terorizme, ktorú zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí USA. Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár