"Rozhodnutie o Glváčovi musí prijať Smer-SD", tvrdí Danko
06 | 11 | 2019 I SITA

Rozhodnutie o Martinovi Glváčovi musí podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka prijať strana Smer-SD. Ako uviedol pre agentúru SITA, ide o politickú nomináciu, takže odvolať ho môže buď strana Smer-SD, alebo plénum Národnej rady SR. Danko zároveň zdôraznil, že ak by Glváč skončil na poste podpredsedu parlamentu, Smer-SD nominuje nového podpredsedu, keďže im tento post prináleží.


Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom K. dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom K. sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian K. aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Opozícia sa pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze. Glváč v reakcii na to ešte v ten deň vyhlásil, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi sám. Zatiaľ však žiaden krok neoznámil. Glváčov stranícky šéf Robert Fico v utorok vyhlásil, že bude rešpektovať akékoľvek Glváčovo rozhodnutie a kritizoval opozíciu vrátane Matoviča.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce preto opätovne odvolávať Glváča. OĽaNO pôvodne chcelo žiadať schôdzu na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ak nezabezpečí Glváčov odchod.

Glváč sa má dnes navyše stretnúť s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom. Chce počuť vysvetlenie o výrokoch Ábela Ravasza, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ravasz podľa jeho slov uviedol, že pokiaľ sám neodstúpi z postu podpredsedu NR SR, poslanci Most-Híd mu pomôžu. Glváča zaujíma, či ide o oficiálne stanovisko strany Most, alebo iba o názor Ravasza.