Po revízii stúpnu doplatky za inhalačné lieky pre pacientov s niektorými diagnózami 6-násobne
06 | 11 | 2019 I SITA

 Doplatky za inhalačné lieky pre pacientov s astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc po revízii úhrad stúpnu až o 600 %. Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť so Spoločnosťou alergológie a klinickej imunológie o tom informovali v tlačovej správe s tým, že pacientom hrozí zníženie dostupnosti modernej liečby. Inhalačné lieky a systémy, ktoré majú mať revíziou úhrad k 1. októbru 2019 zvýšené doplatky, podľa spoločností nemajú generické náhrady.


Zvýšenie doplatkov sa má týkať chronicky chorých pacientov s bronchiálnou astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP), ktorí potrebujú dlhodobú liečbu. "Generovanie doplatkov takéhoto rozsahu nemôžeme ako zástupcovia odbornej verejnosti akceptovať a žiadame o ich úpravu," uvádza v liste adresovanom ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej. Ak bude zachovaný súčasný stav, kvalitná inhalačná liečba sa podľa spoločností stane pre pacientov nedostupnou.

"Ak sa pacienti rozhodnú kvôli výške doplatkov pre zmenu liečby, respektíve aj inhalačného systému, u CHOCHP a astmy hrozí výrazné zhoršenie ich zdravotného stavu," píše v liste predsedníčka odbornej pracovnej skupiny pre respiračné lieky kategorizačnej komisie Katarína Dostálová. Pri liečbe astmy a CHOCHP podľa jej slov nevyberajú liek, ale aj systém, cez ktorý bude pacient inhalovať.

"Na zmenu liečby pri takomto zložitom procese musí byť vážny medicínsky dôvod, v žiadnom prípade by dôvodom nemala byť finančná nedostupnosť liečby,“ povedala Katarína Dostálová. Ako uviedla pneumologička Marta Hájková, aj inhalačný systém treba zvoliť individuálne. "Pri náhlej zmene alebo vynechaní liečby hrozí vzplanutie ochorenia, ktoré vedie často k hospitalizácii, návštevám pohotovosti a výjazdom rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), často tiež k navyšovaniu ďalšej liečby a ďalšiemu navýšeniu výdavkov na zdravotnú starostlivosť," doplnila pneumologička.

Pri revízii úhrad podľa spoločností neboli zohľadnené špecifiká respiračných liekov, najmä výnimočnosť inhalačných systémov. "Bez poznania liečebnej praxe boli vytvorené úhradové skupiny podľa jednotlivých molekúl," konštatujú spoločnosti. Ako uviedli, inhalačné lieky väčšinou obsahujú viacero zložiek a ich aktuálne doplatky vznikli súčtom doplatkov všetkých jednotlivých komponentov.

"Molekuly, ktoré boli ponechané bez doplatku, nie sú dostupné vo všetkých inhalačných systémoch, a viaczložkové inhalačné lieky, uvedené v námietke odbornej pracovnej skupiny sú všetky bez generickej náhrady, čo sa týka zloženia a inhalačného systému," dodali spoločnosti.

Zvýšenie doplatkov zhorší podľa odborníkov aj dostupnosť trojkombinácií moderných liekov na liečbu pokročilých štádií CHOCHP, ktoré sú ako jediné dve dostupné na našom trhu. "Sú to takzvané triple preparáty používané u pacientov v tých najťažších prípadoch s častými ťažkými vzplanutiami CHOCHP. Zvýšenie ich doplatkov povedie u tejto skupiny pacientov, z ktorých sú mnohí na kyslíkovej liečbe a majú nízke príjmy, k zníženiu dostupnosti tejto vysoko kvalitnej a účinnej liečby.

Ide o diskrimináciu našich najťažších pacientov,“ uviedla Katarína Dostálová stanovisko odborných lekárov. "Podľa údajov WHO v rokoch 2030 – 2040 bude každý druhý človek alergik a z nich 10 percent bude trpieť astmou," konštatoval profesor Martin Hrubiško. Na Slovensku je v súčasnosti liečených 102 386 ľudí na bronchiálnu astmu, z toho vyše 6 000 ľudí má ťažkú formu. Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc na Slovensku trpí 80 601 pacientov. Najťažšiu formu CHOCHP má 5 555 ľudí.