"Smrť Amerike!": Tisíce Iráncov sa zhromaždilo pred bývalým americkým veľvyslanectvom pri príležitosti 40. výročia prevzatia tejto budovy
04 | 11 | 2019 I Marek Molnár

V pondelok sa stretlo niekoľko tisícok ľudí pred bývalým veľvyslanectvom USA v Teheráne a v ďalších iránskych mestách, kde skandovali pokriky ako: "Smrť Amerike a Smrť Izraelu!". Toto stretnutie vzniklo pri príležitosti 40. výročia prevzatia veľvyslanectva USA.


Demonštranti pálili repliky amerických vlajok a mávali znakmi, ktoré zosmiešňovali prezidenta Trumpa.

V rámci prípravy na jubilejnú udalosť iránski predstavitelia predstavili nové antiamerické nástenné maľby na bývalom veľvyslanectve, pričom zobrazujú rozpadajúcu sa sochu slobody alebo kreslenú postavičku Mickey Mouse s pištolou.

Mehr


Veliteľa iránskej armády, generál Abdolrahim Mousavi nazval Ameriku „škorpiónom“ a vyhlásil, že „éra vyvíjania tlaku s nulovými nákladmi sa skončila“.

Štátna televízia odvysielala zábery zhromaždení a pochodov z iných miest v celej krajine s ľuďmi, ktorí skandovali slogany proti Spojeným štátom a Izraelu, pretože ho Irán považuje za spojenca USA a vlastného regionálneho nepriateľa.

Atta Kenare / AFP


V nedeľnom televíznom príhovore najvyšší vodca Ayatollah Ali Khamenei obnovil zákaz rozhovorov so Spojenými štátmi. „Jedným zo spôsobov, ako blokovať americkú politickú infiltráciu, je zakázať akékoľvek rozhovory s Amerikou. Znamená to, že Irán nepodľahne americkému tlaku. Tí, ktorí veria, že rokovania s nepriateľom vyriešia naše problémy, sa na 100% mýlia,“ dodal najvyšší vodca.

Tento incident v Iráne začal po tom, ako stovky iránskych študentov, ktorí podporovali iránsku revolúciu, prevzali 4. novembra 1979 Veľvyslanectvo USA v Teheráne. Na veľvyslanectve bolo zadržiavaných 444 dní päťdesiatdva amerických diplomatov a občanov.



"Mám rád ropu!" Trump opätovne potvrdil svoje dravé úmysly v Sýrii
Donald Trump sa nesnaží skrývať skutočné zámery Washingtonu pred rozprávaním o slobode a demokracií - a vďaka tomu je „najlepším americkým prezidentom“, uviedol sýrsky prezident Bashar Assad. Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Marek Molnár