Zakázať mäso, aby zachránili planétu? Švédska škôlka vykonáva povinný experiment „vegánska strava“
31 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Švédske mestské centrum starostlivosti o deti, v ktorom sa nachádzajú batoľatá a deti vo veku od jedného do šiestich rokov, sa chystá odstrániť všetky jedlá z mäsa z jedálničku ako súčasť „experimentu“ - všetko preto, aby sa naša planéta stala lepším miestom.


Za menej ako dva týždne sa predškolská škola Gitarren, nachádzajúca sa v severovýchodnom švédskom meste Umea, stane prvým miestnym mestským centrom starostlivosti o deti, ktoré bude podávať jedlá úplne bez mäsa. Rozhodnutie začať toto skúšobné obdobie pre "vegánske menu" bolo súčasťou rozsiahleho environmentálneho projektu, na ktorom zariadenie pracuje už viac ako rok.

"Čím viac sme o tom premýšľali, tým viac sa nám to páčilo," prehlásil predškolský učiteľ Markus Sandström pre miestne noviny Folkbladet. „Trvalo udržateľný vývoj je pre nás priorita, keďže mäso má veľký vplyv na klímu,“ dodal Sandström.

Najkontroverznejšou časťou experimentu je to, že nezahŕňa žiadne výnimky pre deti, ktoré si chcú dať nejaké mäso na raňajky alebo obed - alebo dokonca ako občerstvenie.

Dokonca pozvali dietológa, aby vedecky dokázal, že deti dostanú od zeleniny všetky potrebné živiny. Podľa Expressen sa však očakáva, že strava bude obsahovať niektoré mliečne výrobky, ako je mlieko, syr alebo maslo, ako aj vajcia a raz za čas ryby.

Tento "experiment" je plánovaný až do januára, následne budú hodnotené jeho výsledky. Ale predškolské zariadenie dúfa, že nové pravidlá zostanú aj po tomto mesiaci.

„Veríme a dúfame, že by mohlo odstránenie mäsa ostať na trvalo,“ prehlásil Sandström a pripustil, že je „trochu drastické s tým okamžite skončiť“, pričom dodal, že všetko by sa malo najprv „adekvátne vyhodnotiť“.

Najprv znečisťovali životné prostredie kravy, teraz to sú astmatickí pacienti
Najnovšia správa z univerzity v Cambridge odhalila, že ľudia s astmou môžu znížiť svoju uhlíkovú stopu na životnom prostredí prechodom na „zelenšiu“ medicínu. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Marek Molnár