Všetkých 13 obvinených takáčovcov zobral sudca do väzby
31 | 10 | 2019 I TASR

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zobral v stredu (30. 10.) všetkých 13 obvinených mužov zo skupiny tzv. takáčovcov do väzby. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Rozhodovanie trvalo zhruba desať hodín.


"Sudca neprijal písomný sľub obvinených a väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil. Súd neprijal ani ponuku peňažnej záruky u jedného z obvinených. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor ako aj obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," uviedla Kudjáková.

Muži sú obvinení pre rôznu násilnú trestnú činnosť, ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, vydieranie, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, všeobecné ohrozovanie, poškodzovanie cudzej veci či ublíženie na zdraví. Je medzi nimi aj obhajca z Bratislavy, ktorý mal byť podľa polície činný pre skupinu a čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vydierania a návodu na krivú výpoveď.

Zadržala ich Národná kriminálna agentúra v pondelok (28. 10.) skoro ráno na viacerých miestach západného Slovenska.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal údajným bosom skupiny Ľubomír K.

Popri skupinách tzv. sýkorovcov, piťovcov a slobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu skupinu operujúcu v rámci hlavného mesta.