Vodiči pozor! Zmena času spôsobila zvýšený počet zrážok so zverou. Čo sa deje?
30 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Motoristina Slovensku majú pred sebou jedno z najrizikovejších období roka. Pri prechode na zimný čas sa každoročne zvyšuje počet zrážok áut so zverou.


Doba, kedy zvieratá chodia pre potravu, sa totiž práve v týchto dňoch pretína s rannou dopravnou špičkou. Škody sa každým rokom zvyšujú. Priemerne zrážka so zvieraťom výjde až na 1,5 tisíc EUR.

Zvieratá vyrážajú pre potravu asi hodinu pred východom slnka. Na zmenu času nereagujú, takže v týchto dňoch je to okolo šiestej hodiny rannej. Čo je tiež doba, kedy ľudia najčastejšie sadajú do áut a mieria do práce.

Rizikové sú hlavne prejazdy lesom, na mnohých miestach sa ale tiež ešte objavuje nezozbieraná úroda, ktoré je pre zver na jeseň mimoriadne lákavá. Napríklad ak vchádzate niekam, kde je ešte vysoká kukurica, tam je určite potrebné výrazne ubrať rýchlosť. Navyše sú ešte stále premnožené diviaky. Tam, kde je povolená deväťdesiatka, by teraz vodiči mali jazdiť po tme pre istotu len sedemdesiatkou.

Ročne riešia poisťovne tisíce poistných udalostí. Peniaze, ktoré za zrážky so zverou každoročne preplatí, sa práve v tomto období dvíhajú. Najnákladnejšie bývajú škody spôsobené zrážkou s diviakom.

Bezpečnostný analytik naznačuje, že Kotlebov "tieňový minister vnútra" má blízko k mafii!
Výcvik v špeciálnych jednotkách, ale aj kontakty s členmi bývalého Černákovho gangu. Aj tak by sa dal zhrnúť profil Miroslava Suju. Nenápadný človek, ktorý sa často pohybuje v blízkosti vodcu ĽSNS, Mariana Kotlebu má podľa všetkého veľký vplyv.... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | René Skalný


Všeobecne platí, že tma praje zrážkam so zverou. Najviac sa to ukazuje pri zmene času. Najkritickejšie bývajú dve hodiny pred polnocou a dve hodiny po nej. Kritické sú tiež skoré ranné hodiny.
Srny vbehnú do cesty, aj keď vidia blížiace sa svetlá

Netreba sa spoliehať na ich plachosť. Rovno počítajte s tým, že to zviera do cesty vbehne presne pred autom. Aj keby srny stáli napríklad päť metrov od cesty. Tie totiž keď uvidia svetlá, snažia sa vyhodnotiť nebezpečenstvo a môžu sa ich zľaknúť. Veľmi často dostanú impulz prebehnúť naspäť cez cestu tam, kde to považujú za bezpečné. Nemožno očakávať, že utečú preč od cesty. Je potrebné pribrzdiť a sledovať ich pohyb.

Podľa odporúčaní by mali vodiči spomaliť pokojne až na 30 kilometrov za hodinu v okamihu, keď vidie zver blízko cesty. Zrážka so srnou nieje vôbec "ľahkou" záležitosťou. Je to ako by vám pri jazde niekto hodil päťdesiatkilové vrece cementu rovno do predného skla. Pokojne by mohlo skončiť aj u vás na kolenách. Zdevastuje vám to auto a v horšom prípade to môže poškodiť aj vás samotných. Zrážka s diviakom je zas porovnateľná s nárazom do menšieho stromu.

Masaryka skutočne zavraždili? Novo objavená nahrávka otvára tento prípad
Smrť syna T. G. Masaryka a niekdajšieho ministra zahraničia Jana Masaryka z 10. marca 1948 zostáva dodnes nedoriešenou záhadou. Jeho bezvládne telo našli pod oknami Černínského paláca. Kvôli výpovede policajta, ktorý bol u Masarykova tela ako prvý,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


Náraz môže byť fatálny aj pre zdanlivo odolné auto. Vo väčšine prípadov je možné zaplatiť škody z poistky. Poisťovne totiž ponúkajú už aj pripoistenie stretu sa zverou k povinnému zmluvnému poisteniu.
Dopravné expert: Niekedy je lepšie zviera čelne zraziť

Za každých okolností, vždy keď sa na ceste objaví zviera, je nutné poriadne brzdiť. Nie panicky zavrieť oči a držať sa volantu, ale naozaj sa snažiť riadiť auto. A hlavne naozaj brutálne dupnúť na brzdu. Kašlite na to, že sa vám presype kufor alebo, že si niekto vyleje kávu. Snažte sa za každých okolností zabrániť zrážke.

Ak už sa nedá auto ubrzdiť, zásadnou sa stáva schopnosť vodiča reagovať pohotovo. Musí vyhodnotiť aj ďalšie riziká a podľa toho sa zachovať. Vyhnúť sa zveri niekedy nemusí byť tým najlepším rozhodnutím. Okolo môže byť betónový mostík alebo strom. V takom prípade naozaj nie je dobré strhávať volant. Je lepšie to zviera zraziť, ako zdemolovať auto nárazom do pevnejšej prekážky. V zákrute sa nájazdom do protismeru síce môžete vyhnúť zvieraťu, ale hrozí zas zráža s autom, idúcim v protismere.

Zapaľovanie sviečok je znakom nesmrteľnosti duší a spomienkou na zosnulých
Sviatok Všetkých svätých a Deň pamiatky zosnulých sa slávia na našom území už niekoľko storočí, pričom pôvodné zvyky spojené so sviatkami pretrvávajú až dodnes. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | TASR


Pre nahlásenie nehody poisťovni je však nutné nehodu zdokumentovať. Čím viac fotiek, tým lepšie. A to nielen pokiaľ ide o auto samotné, ale aj celú situáciu. Poisťovni to pomôže vyhodnotiť udalosť a vám vierohodne preukázať, že poisťovňa je v tej chvíli povinná konať.

Zrazené zviera všk nesmiete naložiť do auta a odviezť. Aj keď ho máte pojazdné a zviera nie je príliš ťažké. Zviera totiž nepatrí vám, ale príslušnému poľovníckemu spolku, ktorý o tom musí byť takisto informovaný a ten sa aj postará o odvoza likvidáciu mŕtveho zvieraťa.