"Most-Híd naďalej hľadá riešenia pre vytvorenie spolupráce", tvrdí Sólymos
29 | 10 | 2019 I TASR

Parlamentná strana Most-Híd aj naďalej hľadá riešenie pre vytvorenie efektívnej spolupráce. Po pondelkových (28. 10.) rokovaniach s SMK to uviedol člen predsedníctva Mosta-Híd László Sólymos. TASR o tom informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.


„Uvedomujeme si zodpovednosť za zabezpečenie reprezentácie národnostných menšín a regiónov v ďalšom parlamente. Sme presvedčení, že dohoda musí vzniknúť predovšetkým medzi dvoma veľkými stranami," povedal Sólymos.

Ako uviedla Magdeme, strana je v sporných otázkach schopná kompromisov a "v záujme predvolebnej spolupráce rovnaký prístup očakáva aj od ďalších subjektov". Nedohoda voličov zneistí a odradí od účastí vo voľbách, pripomenula maďarská strana.

Most-Híd je naďalej presvedčený, že základom širokej predvolebnej spolupráce má byť dohoda dvoch relevantných strán, Mosta-Híd a SMK.

"Strana je tiež presvedčená, že parlamentná reprezentácia národnostných menšín a regiónov po voľbách v roku 2020 bez dohody s Mostom-Híd bude vážne ohrozená," uviedol Most-Híd.

Strana SMK vyhlásila, že spolupráca však nebude možná bez istých ústupkov. Podľa tlačového tajomníka SMK Róberta Králika je prioritou strany dosiahnutie dôveryhodného politického zastúpenia maďarskej komunity v Národnej rade SR. Pri spolupráci strán SMK, Most-Híd, Maďarské fórum, MKDA a hnutia Spolupatričnosť je podľa neho podstatné, aby si každá zo zúčastnených strán mohla zachovať svoju identitu a hodnotové zameranie. Podotkol, že pre SMK je prvoradým cieľom, aby bola nová vláda zostavená bez Smeru-SD, SNS a ĽSNS.
Predsedníctvo SMK odmietlo predvolebnú spoluprácu s Mostom-Híd, ktorú predtým vyrokovali delegácie strán. Podľa vyrokovaného návrhu mali strany spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine. MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. SMK po odmietnutí dohody avizovala, že chce naďalej iniciovať stretnutie k ďalšej spolupráci.
Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce. Nateraz sa na spolupráci dohodol len vládny Most-Híd s mimoparlamentnou stranou MKDA.