Iracký premiér nariadil nasadiť elitné protiteroristické jednotky proti demonštrantom
28 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Cez víkend počas dvoch dní protestov bolo zabitých najmenej 67 obyvateľov Iraku, pričom niekoľko stoviek bolo zranených. Demonštranti sa stretli s irackými bezpečnostnými silami až počas druhej vlny protestov proti vláde predsedu vlády Adela Abdula Mahdího.


V snahe zabrániť stupňujúcemu násiliu Abdul Mahdi v sobotu večer nariadil členom elitnej protiteroristickej služby krajiny (CTS) hliadkovať ulice hlavného mesta Bagdad a južného mesta Násiríja. Mahdi im rozkázal, aby „použili všetky potrebné opatrenia“ na ukončenie protestov, informovali o tom zdroje agentúry Reuters.

Okolo polnoci jednotky CTS prevzali kontrolu nad strategickými bodmi v štvrtiach Bagdadu, ako napríklad aj na centrálnom námestí Tahrir.

AP


Predchádzajúce bezpečnostné jednotky nedokázali "vyčistiť" námestie od demonštrantov, a to aj napriek tomu, že používali slzný plyn. Protiteroristické jednotky CTS v Násiríje zneškodnili demonštrácie tým, že zatkli niekoľko desiatok ľudí, informovali o tom policajné a bezpečnostné zdroje.

V obidvoch mestách, na sobotnom druhom dni demonštrácie, zažilo niekoľko tisícok ľudí poriadne násilie, pretože demonštranti nechceli vyjsť v ústrety voči politickým elitám, ktoré podľa nich po rokoch konfliktov a ekonomických ťažkostí nezlepšili život obyvateľov Iraku.

Zabitie Baghdadiho môže „podnietiť ďalší cyklus násilia“
Experti na Blízkom východe varujú, že vražda Abua Bakra al-Bagdadiho americkými jednotkami môže dať islamskému štátu a iným teroristom v tejto oblasti „nový impulz“. Čítať ďalej
28 | 10 | 2019 | Marek Molnár