Väčšina Britov schvaľuje násilie proti poslancom aj rozpad kráľovstva, len aby vo veci brexitu bolo po ich
27 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Väčšina Britov sa domnieva, že násilie voči poslancom alebo pri demonštráciách má zmysel, ak by prinieslo nimi preferované riešenie situácie okolo brexitu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnili Edinburghská a Cardifská univerzita.


Ten tiež ukázal, že väčšina zástancov odchodu Británie z EÚ je ochotná obetovať jednotu Spojeného kráľovstva aj ekonomickú prosperitu.

Násilie proti poslancom je prijateľné a stojí za to ho použiť v prípade odchodu Británie z EÚ. Uvádza to až 71%  priaznivcov brexitu z Anglicka, 70% z Walesu a 60% zo Škótska. Podobne sú na tom ale aj priaznivci zotrvania Británie v EÚ. V Anglicku to je 58%, 56% vo Walese a 53% v Škótsku sa vyjadrilo, že násilie voči poslancom je priateľné pre zachovanie členstva v EÚ.

Väčšina opýtaných uviedli, že by tiež boli ochotní prekonať aj ťažšie zranenia ľudí pri demonštráciách. Väčšina Britov si pritom myslí, že násilné protesty ako aj samotné násilie priamo voči poslancom je v prípade brexitu pravdepodobné.

Odvážni okoloidúci zastavili zlodeja šperkov, pričom ho poriadne dokopali na zemi (VIDEO)
Niekoľko rozhnevaných Londýnčanov vzalo prácu polície do svojich rúk, keď sa pred ich očami v štvrti Shepherd's Bush uskutočnila lúpež klenotov počas dňa. Londýnčanom sa podarilo chytiť jedného lupiča, pričom doňho kopali a držali ho až kým... Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Sociológovia sa tiež pýtali na budúcnosť jednoty Spojeného kráľovstva. Podľa väčšiny opýtaných povedie brexit k rozpadu Spojeného kráľovstva. Myslia si to predovšetkým priaznivci pre zotrvanie v EÚ.

Priaznivci brexitu sú zas vo väčšine ochotní jednotu monarchie obetovať za vystúpenie z EÚ. Tento názor medzi nimi prevláda z troch štvrtín v Anglicku a Walese a z 59% v Škótsku.

Podobne sú na tom aj eurofili. Väčšina z nich by súhlasila s rozpadom monarchie, ak by ich krajina v EÚ vďaka tomu zostala.

O peniaze nejde
Tesne nadpolovičná väčšina Angličanov a Velšan je presvedčená, že brexit spôsobí významné ochudobneniu. V Škótsku je to dokonca 61 percent.

Viac ako tri štvrtiny zástancov Brexitu je ochotných si utiahnuť opasky, ak UK naozaj vystúpi z EÚ.

"Ukradli ste obrovskú časť sýrskej ropy", hnevá sa Rusko na USA. Nazýva ich banditmi a pašerákmi
26 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


"Nestáva sa často, že by mnou výsledky nejakého prieskumu takto otriasli. V tomto prípade som priamo šokovaný," komentoval na adresu prieskumu jeho spoluautor Wyn Jones.

Britskí poslanci sa s vyhrážkami stretávajú kvôli brexitu pravidelne a nie je výnimkou, že Dolnú snemovňu sú nútení opustiť v policajnom sprievode. Len krátko pred referendom v roku 2016 bola zavraždená labouristická poslankyňa Jo Coxová, ktorá sa zasadzovala o zotrvanie krajiny v Európskej únii.