Sýrske demokratické sily tvrdia, že budú súhlasiť s Rusko-tureckou dohodou a stiahnu sa z tureckých hraníc
27 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Sýrske demokratické sily (SDF) súhlasili s odstúpením od sýrsko-tureckej hranice v súlade s dohodou sprostredkovanou Ruskom. Kurdská skupina uviedla, že súhlasila s odstúpením po rozsiahlych konzultáciách s Moskvou.


Dohoda medzi Tureckom a Ruskom prijatá začiatkom tohto týždňa v Soči, dáva kurdským silám 150 hodín na stiahnutie z hraníc. Sťahovať by sa podla dohody mali začať 23. októbra o 00.00 hod.

Kurdi sa musia stiahnuť minimálne 30 kilometerov z tureckých hraníc. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zaviazal vyčistiť oblasť od akýchkoľvek milícií, ak neodídu do 29. októbra.

Podľa dohody bude ruská vojenská polícia dohliadať na stiahnutie kurdských síl a ich ťažkých zbraní.
Ankara začala útok na severovýchodnú Sýriu 9. októbra po rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa stiahnuť americké vojenské jednotky, ktoré boli umiestnené v tomto regióne.

Útok na kurdské sily - ktoré Turecko považuje za teroristov - sa zastavilo v dôsledku prímeria sprostredkovaného Spojenými štátmi.

Nemeckí poslanci požadujú, aby americké jednotky opustili Nemecko, pretože nechcú zvýšiť napätie s Ruskom
Nemeckí poslanci požadujú, aby vláda vyhostila americké jednotky umiestnené v Nemecku. Poslanci tvrdia, že ich prítomnosť slúži iba na účely nelegálnych vojen USA na Blízkom východe a zároveň to vyvoláva napätie s Moskvou. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár