AKTUÁLNE: Vedúci predstaviteľ ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, bol zabitý pri americkom nálete v Sýrii, potvrdil Trump
27 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump oficiálne oznámil, že vodca islamského štátu Abu Bakr al-Bagdadi bol zabitý počas amerického vojenského náletu v severozápadnej Sýrii, čím sa potvrdili všetky zvesti, ktoré kolovali o jeho smrti.


Už skôr sa uviedlo, že vojenské vrtulníky, lietadlá a dokonca aj bezpilotné lietadlá zabezpečili vzdušnú oblasť, pričom americké špeciálne sily zasiahli ciele priamo v provincií Idlib - posledná veľká teroristická pevnosť v krajine. Americké médiá, citujúce nemenovaných predstaviteľov, uviedli, že al-Bagdadi sa počas operácie na jeho pevnosť odpálil sám so samovražednou vestou, na ktorej boli pripevnené výbušniny.

Niekoľko hodín pred oznámením amerického prezidenta, veliteľ kurdských sýrskych demokratických síl (SDF), Mazloum Abdi, opísal tento incident ako „úspešnú operáciu, pri ktorej výborne spolupracovali s USA“.

Miesto vedúceho postavenia islamského štátu (IS, predtým ISIS) bolo roky neznáme. Od založenia svojho „celosvetového kalifátu“ v roku 2014 sa zverejnil na verejných vystúpeniach iba niekoľko krát.

O smrti al-Bagdadiho už bolo ohlásených niekoľko správ, avšak žiadne neboli potvrdené. Teroristická skupina al-Bagdadiho bola na vrchole svojej moci, pričom kontrolovala rozsiahle územie v Iraku a v Sýrií.

Líder Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí je údajne mŕtvy
Zločinec podľa doterajších informácií zomrel v dôsledku explózie počas útoku americkej armády v sýrskej provincii Idlib. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič