Jedna z najväčších ropných spoločností na svete oslabila dolár
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosneft už dokončila prechod svojich obchodov z amerického dolára, v snahe minimalizovať sa vystaveniu americkým sankciám.


Spoločnosť Rosneft zmenila menu na všetkých svojich vývozných obchodoch, pričom spoločnosť vidí veľký potenciál v eure, uviedol generálny riaditeľ Rosneftu, Igor Sechin, vo štvrtok na Eurázijskom hospodárskom fóre v talianskej Verone.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Rosneft by sa taktiež čínsky juan mohol v budúcnosti stať oveľa dôležitejšou svetovou menou z dôvodu čínskeho hospodárskeho rastu.

Podiel amerického dolára na svetovom obchode s ropou a ropnými výrobkami je v súčasnosti okolo 90 percent, uviedol Sechin. Pričom poznamenal, že čínsky juan by mohol zvýšiť svoj podiel zo súčasných 2 na 5 percent, a to približne za desať rokov pri súčasnom vývoji čínskej ekonomiky.

Rusko hľadá spôsoby, ako zúčtovať svoje energetické transakcie v eurách alebo rubľoch, aby sa vyhlo obchodovaniu v dolároch, uviedol ruský minister hospodárstva Maxim Oreshkin v rozhovore pre Financial Times v rozhovore začiatkom tohto mesiaca.

Začiatkom októbra sa objavili správy o tom, že Rosneft nastavil euro ako predvolenú menu pre všetky nové obchody s vývozom ropy a ostatných rafinovaných výrobkoch, pretože ropný gigant sa snaží čo najviac znížiť objem predaja v amerických dolároch.

Od septembra Rosneft uvádzal, že použije euro ako predvolenú menu pre možnosť platby za svoju ropu a výrobky.

Rosneft je podľa odhadov agentúry Reuters najväčším vývozcom ropy z Ruska a predáva okolo 2,4 milióna barelov ropy za deň.

Oslabenie národných mien môže viesť ku globálnej menovej vojne, prehlásil generálny riaditeľ Rosneftu
Ďalšie znehodnocovanie národných mien, obchodná vojna medzi USA a Čínou a sankcie USA proti producentom ropy - toto všetko by mohlo mať za následok globálny konflikt s „nepredvídateľnými dôsledkami“, uviedol generálny riaditeľ najväčšej ruskej... Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Marek Molnár