India a Pakistan sa dohodli na bezvízovom koridore pre pútnikov náboženstva sikhizmus
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Vo vzácnom prípade spolupráce medzi Indiou a Pakistanom sa dosiahla dohoda, ktorá má za cieľ vytvoriť bezvízový koridor pre pútnikov náboženstva sikhizmus. Dohoda by im poskytla prístup k jednému z najposvätnejších miest ich viery, k hrobke Guru Nanaka, ktorá sa nachádza v Pakistane.


Jedno z najmladších náboženstiev, sikhizmus, sa zrodilo v severnej časti Indie, v Pandžábe.

Roky súperenia medzi Indiou a Pakistanom spôsobilo, že cestovanie a púť do svätých miest boli veľmi obtiažne, a aj napriek tomu sa zdá, že sa tieto dve krajiny teraz blížia k vyriešeniu tohto problému.

Islamabad a Nové Dillí dosiahli vo štvrtok dohodu o koridore Kartarpur - pútnici budú môcť bezvízovo prejsť k hrobke Guru Nanaka - svätyne sikhov, ktorá sa nachádza iba štyri kilometre od indických hraníc v pakistanskom území. Koridor bude otvorený indickým štátnym príslušníkom, ako aj pútnikom z iných krajín, ktorí sa pohybujú po indickom území.

Oficiálne otvorenie koridoru by sa malo uskutočniť začiatkom novembra, pred 550. narodeninami tohto guru. India už roky žiada o vytvorenie tohto koridoru, avšak opakujúce sa ozbrojené konflikty a vzájomná nedôvera zabránili tomu, aby sa návrh schválil.

Nové Dillí však zamieta zámery Islamabadu vyberať poplatky za služby vo výške 20 dolárov od každého pútnika. Pakistan už zrekonštruoval svätyňu, rozšíril svoje pozemky, postavil most a hraničný priechod pre budúcich pútnikov.

Vedci objavili galaxiu, ktorá môže byť "chýbajúcim článkom“ (VIDEO)
Astronómovia zo Spojených štátov a Austrálii tvrdia, že objavili „kozmického yetiho“ v podobe galaxie, ktorá sa skrýva vo vzdialenom rohu vesmíru. Predpokladá sa, že svetlo z tejto galaxie trvalo 12,5 miliárd rokov, kým sa k nám... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár