Enviro: Greenpeace protestovala pred Generali pre jej investície do uhlia
25 | 10 | 2019 I TASR
Niekoľko aktivistov Greenpeace vo štvrtok protestovalo pred pobočkou poisťovne Generali na Karadžičovej ulici v Bratislave. Chceli tak upozorniť na finančné väzby medzi poisťovňou a uhoľnými projektmi v Českej republike a v Poľsku. Poisťovňa pre TASR povedala, že v sektore s uhlím nerealizuje žiadne nové investície a zaviazala sa ukončiť poistné krytie pre všetky poľské uhoľné bane.

Poisťovňa ohlásila minulý rok, že nebude podporovať uhoľné projekty, no napriek tomu udelila výnimky pre poľskú energetickú spoločnosť PGE a českú ČEZ, vysvetľujú svoju iniciatívu aktivisti.

"Generali síce oficiálne nepodporuje uhlie, ale vďaka výnimkám zo svojej politiky naďalej podporuje tieto firmy, ktoré chcú prevádzkovať uhoľné elektrárne a bane ešte desiatky rokov. Ak máme brať slová predstaviteľov poisťovne vážne, musia povedať jednoznačné nie uhliu," uvádza Greenpeace na svojej sociálnej sieti.

Greenpeace odkazuje vláde: Uhlie patrí do múzea!
Organizácia Greenpeace natočila v spolupráci s mladými ľuďmi odkaz slovenskej vláde. V tematickom videu sa pýta, kedy Slovensko ohlási koniec ťažby a spaľovania uhlia a prestane prispievať k ničeniu životného prostredia a prehlbovaniu klimatickej... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | TASR


Katarína Kukurová z oddelenia komunikácie poisťovne Generali tvrdí, že skupina v rámci svojho portfólia odpredala aktíva súvisiace s uhlím vo výške 2 miliárd eur. "Z poistného hľadiska sa poisťovňa, okrem záväzku nezvyšovať už aj tak minimálnu expozíciu v tomto odvetví rozhodla nepoistiť žiadnu novú výstavbu uhoľných elektrární a uhoľných baní, a to ani súčasným klientom," povedala.

Ako informovala Kukurová, Generali minulý rok realizovala strategické kroky v oblasti ochrany prírody a klímy, predstavila aj svoju Environmentálnu stratégiu. "V zmysle tohto záväzku je jej cieľom zvýšiť svoju angažovanosť v rámci ekologických a trvalo udržateľných odvetví a zároveň zodpovedne pristupovať k činnostiam súvisiacim s uhlím tak v oblasti investícií, ako aj poistenia," skonštatovala.

Greenpeace je toho názoru, že podporovať uhoľné projekty v čase klimatickej krízy je nezodpovedné a poisťovni transparentom pred budovou pripomenula, že by sa mala držať svojich slov a nie uhlia. Nezisková organizácia na svojej webovej stránke uvádza, že na pobočke odovzdali aj list pre vedenie poisťovne. Podobné protesty sa odohrali minulý týždeň v Rakúsku a Taliansku.