Rusko priviezlo systémy protivzdušnej obrany S-400 do Srbska na svoje prvé vojenské cvičenie v zahraničí (VIDEO)
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Rusko vyslalo do Srbska svoje najnovšie protilietadlové raketové systémy S-400 Triumf a Pantsir-S1 na prvé vojenské cvičenie v zahraničí.


Systémy S-400, spolu so samohybným protilietadlovým systémom Pantsirov, boli vysadené na leteckej základni Batajnica, 25 kilometrov od hlavného mesta Srbska, Belehradu. Ich úlohou je zúčastniť sa na spoločnom vojenskom cvičení „Slovanský štít 2019“.

Je to prvé rusko-srbské cvičenie tohto druhu, pričom je to aj po prvýkrát, keď sa najmodernejšie raketové systémy protivzdušnej obrany Moskvy zúčastnili vojenského cvičenia v zahraničí.



Srbské jednotky mali možnosť pozorovať protilietadlové raketové systémy S-400 v akcii minulý mesiac, keď sa v južnom Rusku začala prvá fáza cvičenia.

Krajiny majú dlhú priateľskú históriu, a to aj napriek tomu, že sú obklopené členskými štátmi NATO. Belehrad aj napriek tomu zostáva najbližším spojencom Ruska na Balkáne. Minulý rok Rusko dodalo Srbsku stíhacie lietadlá, vrtuľníky, tanky, a radary. Krajina v súčasnosti očakáva aj dodávku systémov Pantsir-S1, zatiaľ čo niektorí srbskí politici prejavili záujem aj o kúpu systémov S-400.



Dychberúce zábery ukazujú, ako ruské bombardéry Tu-160 pristáli v Južnej Afrike (VIDEO)
Dva ruské strategické bombardéry Tu-160 a ďalšie vojenské lietadlá pristáli v Južnej Afrike. Lietadlá prekonali viac ako 11 000 kilometrov, aby sa tam dostali, pričom zostali vo vzduchu dlhšie ako 13 hodín. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár