Irak žiada OSN, aby "vykopol" neautorizované americké sily z ich krajiny
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Iracká vláda žiada medzinárodnú pomoc po tom, ako americké jednotky, ktoré sa stiahli zo Sýrie, vstúpili bez povolenia do západného Iraku, pričom Bagdad teraz podniká právne kroky proti tejto nepozvanej prítomnosti amerických síl.


Predseda vlády Adil Abdul-Mahdi v stredu potvrtil, že Bagdad nedovolil americkým silám aby zostali v Iraku.

"Žiadame medzinárodné spoločenstvo a OSN, aby v tejto veci plnili svoje úlohy," prehlásil predseda vlády.

Americký minister obrany Mark Esper v utorok vyhlásil, že americké jednotky, ktoré prechádzajú zo Sýrie, využijú Irak na prípravu na presun do svojich domovov a ubezpečil, že cieľom nie je „zostať v Iraku do nekonečna“, pričom Esper bližšie nešpecifikoval, ako dlho tam majú americké jednotky zostať.

Washington stiahol svoje jednotky zo severnej Sýrie na úkor tureckej ofenzívy proti kurdským milíciám, ktoré Ankara považuje za teroristov.

Turecko v utorok vyhlásilo, že po piatich dňoch prímeria a zdĺhavých rozhovoroch prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v Moskve, nezačne novú ofenzívu proti Kurdom.

USA už majú v Iraku 5 000 vojakov na základe dohody s irackou vládou, dohoda je však kontroverzná a mnohí obyvatelia Iraku to považujú za pokračujúcu okupáciu po katastrofálnej americkej invázii z roku 2003.

Turecko končí s ofenzívou v Sýrii. USA stiahli Kurdov z pohraničia
23 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR