Africkí vodcovia pomáhali pri výsadbe exotickej ruskej flóry (FOTO)
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Africkí predstavitelia sa zúčastnili na ruskom samite v Soči, pričom pomohli svojim hostiteľom „zachrániť les“. Počas návštevy sa zoznámili so severnou flórou a zúčastnili sa na výsadbe stromov.


Výsadba stromov je gestom priateľstva v mnohých kultúrach a Rusko nie je výnimkou. Pred rusko-africkým samitom, ktorý sa odštartoval v utorok v Soči, navštívili najvyšší africkí predstavitelia miestnu prírodnú rezerváciu a poriadne si "zašpinili ruky".

Celoštátna jednotka výsadby stromov, ktorej cieľom je pomôcť ruskému regiónu, ktorý bol zasiahnutý masívnym lesným požiarom začiatkom tohto roka, sa začal 14. septembra a jeho trvanie bude trvať do konca októbra. Cieľom je vysadiť 30 miliónov nových stromov, pričom pomohli aj africkí hostia.

Ruský minister prírodných zdrojov Dmitrij Kobylkin komunikuje s prezidentom Rovníkovej Guiney Teodorom Obiangom Nguemom Mbasogom. © Sputnik / Igor Onuchin


30-miliónty strom zasadil prezident Rovníkovej Guiney Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Úradujúci prezident Maurícia Barlen Vyapoory je taktiež súčasťou výsadby stromov. © Sputnik / Igor Onuchin


Úradujúci prezident Maurícia Barlen Vyapoory, prezidentka Ghany Nana Akufo-Addo a ďalší vysokopostavení africkí úradníci tiež priložili ruku k dielu.

Sputnik / Igor Onuchin


Zatiaľ čo cieľ vysadiť 30 miliónov stromov už bol dosiahnutý, bude výsadba stromov pokračovať aj naďalej, uviedlo ruské ministerstvo prírodných zdrojov.

Dvojdňový samit medzi Ruskom a Afrikou, spojil krajiny z celej Afriky. Väčšinu z nich zastupujú predstavitelia na najvyššej úrovni - prezidenti a predsedovia vlád.

Avšak celé stretnutie nebolo len o záhradníctve. Ruský prezident Vladimir Putin na samite uviedol, že Moskva sa snaží posilniť spravodlivú spoluprácu so všetkými africkými krajinami. Obchod medzi Ruskom a africkými krajinami rastie, v roku 2018 narástol o 17 percent na 20 miliárd dolárov, a Moskva sa to teraz snaží v nasledujúcich piatich rokoch zdvojnásobiť.

Dychberúce zábery ukazujú, ako ruské bombardéry Tu-160 pristáli v Južnej Afrike (VIDEO)
Dva ruské strategické bombardéry Tu-160 a ďalšie vojenské lietadlá pristáli v Južnej Afrike. Lietadlá prekonali viac ako 11 000 kilometrov, aby sa tam dostali, pričom zostali vo vzduchu dlhšie ako 13 hodín. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár