Kočnerova sudkyňa na Najvyššom súde je terčom kritiky svojich kolegov

Desiatka sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR vyzvala podpredsedníčku Jarmilu Urbancovú, aby odstúpila z funkcie. Informovala o tom predsedníčka senátu Elena Berthotyová.


Po zverejnení ďalšej časti komunikácie z trestného spisu obvineného Mariana Kočnera, z nej vyplynuli závažné podozrenia zo zneužívania funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu NS SR a sudkyne v rozhodovacej činnosti Jarmily Urbancovej.

Sudcovia vo svojej výzve na odstúpenie Urbancovej považujú za neakceptovateľné, aby pri takýchto podozreniach na čele NS SR stála osoba, ktorej spôsobilosť na výkon funkcie podpredsedníčky bola zverejnením týchto podozrení vážne spochybnená. Pod výzvou sú podpísaní sudcovia Juraj Kliment, Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Peter Szabo, Miroslav Gavalec, Igor Belko, Rudolf Čirč, Pavol Farkaš, Peter Paluda a Marián Trenčan.

„Z tohto dôvodu bolo zvolané zasadnutie Sudcovskej rady OS BA I na deň 23. októbra (streda), na ktoré budú pozvaní aj dotknutí sudcovia s možnosťou vyjadriť sa k zverejneným informáciám," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Podľa stanoviska následne sudcovská rada k tomu zaujme stanovisko.

Kočnerova Threema usvedčuje ďalšie vplyvné meno: Predseda súdu Lindtner sa bráni!
20 | 10 | 2019 | René Skalný


Polícia ešte v auguste zabavila mobilné telefóny niekoľkým sudcom pre podozrenie zo spolupráce s obvineným Marianom Kočnerom. Pre komunikáciu s obvineným Marianom Kočnerom už oznámil svoju rezignáciu predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner.