Turecká operácia v Sýrii môže viesť k „spätnej migrácii“ teroristov do ich vlasti, varuje ruský minister obrany
21 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ruský minister obrany Sergej Kužugetovič Šojgu varoval pred nebezpečenstvom „reverznej migrácie“ zahraničných militantov do ich domovských krajín z väzníc a táborov v Sýrii. K tomuto nebezpečenstvu môže prísť z dôvodu laxnej bezpečnosti v tejto oblasti od začiatku vojenského vpádu Turecka.


Na pekinskom fóre Šojgu prehlásil, že od začiatku tureckej operácie Mierová jar na severe Sýrie bolo ponechaných nestrážených 12 väzníc, v ktorých držia väzňov z islamského štátu (IS, predtým ISIS), a osem táborov, kde sa nachádzajú ich rodinní príslušníci. „Môže to viesť k prudkému nárastu tzv. Spätnej migrácie teroristov späť do ich vlasti,“ vysvetlil.

"Lídri islamského štátu vyhlasujú zahrnutie Indonézie, Malajzie, Singapuru, Filipín a čiastočne Thajska do svojich kalifátov. Títo bojovníci, ktorí bojovali v Sýrii, sa teraz vracajú a opäť sa formujú," ďalej uviedol Šojgu.

"V regióne je v súčasnosti registrovaná vysoká aktivita extrémistických organizácií, z toho asi 60 bolo označených za teroristické skupiny,“ dodal minister.

Turecko začalo svoju cezhraničnú operáciu 9. októbra s cieľom vyčistiť región od kurdských bojovníkov. Vo štvrtok bolo sprostredkované päťdňové prímerie s Tureckom, ktoré súhlasilo so zastavením činnosti, ak sa sýrske demokratické sily stiahnu zo severnej Sýrie.

Čile rozširuje zákaz vychádzania, tisícky vojakov hliadkuje v uliciach, počet obetí sa zvýšil na osem (VIDEO+FOTO)
Čílska armáda vyhlásila ďalší zákaz vychádzania, pretože sa snaží potlačiť násilie, ktoré bolo vyvolané zvýšením cestovného v Santiagu, ale odvtedy sa kriminalita rozšírila za hranice hlavného mesta, pričom ľudia sú pobúrení nad sociálnou... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár