Viktor Orbán sa chce prebiť aj do slovenského parlamentu (Arpád Németh)
19 | 10 | 2019 I Arpád Németh

Strany Most-Híd a SMK sa po siahodlhých a párkrát stroskotaných rokovaniach dohodli, že predsa len spoja sily a vytvoria spoločnú Stranu regiónov Most MK. Dôležité je všimnúť si, že SMK je v podstate miestnou pobočkou maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho Fideszu. A práve politické maniere tohto autokrata, ktorý má pre svoje vládnutie večné problémy s Bruselom, tak môžu ovplyvňovať slovesnkú politiku. Nie že by sme tu autokratov nemali, ale ak začne Orbán svoju silne protieurópsku rétoriku presadzovať aj prostredníctvom novej strany, môže to mať na Slovensko skôr destabilizačný vplyv.


Navyše je otázne, ako sa s tým vysporiadajú predstavitelia Mostu-Híd. O tom, že ani nadviazaná spolupráca s SMK nie je taká ružová, svedčí aj veta v ich spoločnej dohode, že strany sa vyhnú vzájomnému napádaniu. Ako začiatok spolupráce, ktorá má zabezpečiť maďarskej menšine účasť v parlamente, to teda úplne ideálne nie je... Strany sa dohodli, že vytvoria spoločnú kandidátku aj program a po voľbách by mali mať spoločný poslanecký klub. Vzhľadom na to, že nebudú kandidovať ako koalícia, ale ako volebná strana, bude im na vstup do parlamentu stačiť päť percent. A aj to môžu mať problém, lebo nevraživosť priaznivcov oboch táborov je dlhoročná a či podporia voliči takýto spoločný projekt je otázne. Dohodu navyše ešte musia potvrdiť vedenia strán, čo sa tiež nemusí zaobísť úplne bez problémov a teoreticky hrozí opätovné fiasko.


Maďarské strany idú do volieb spoločne
Strany Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK sa dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na kandidátnej listine spoločnej volebnej strany. Bude mať názov Strana regiónov Most MK a vytvorí ju MKDSZ-MKDA. Ani jeden z predsedov strán nebude na... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | TASR

Ak sa im však predsa len do parlamentu podarí dostať, s otvorenou náručou ich určite privíta napríklad SNS, ktorá už je v koalícii s Mostom-Híd a predseda národniarov sa netají svojim veľkým obdovom aj k Viktorovi Orbánovi. Andrej Danko sa vyznal, že Orbánovi závidí a raz by chcel vládnuť tak ako on. „A potom by všetci títo slniečkari kričali,“ rozprával. O tom, ako obdivuje Orbána, hovoril Danko už v októbri minulého roku v rozhovore pre Nový Čas. Prezradil, že by chcel v ďalších voľbách zabojovať s programom podobným, s akým uspel práve maďarský premiér. Problém s novou stranou navyše určite nebude mať ani Smer-SD. Rysuje sa nám tu tak obdobná koalícia, aká tu vládne teraz. A teraz navyše s podporou susedného premiéra. Susedským vzťahom to možno pomôže, ale či je to dobré pre štát, ktorý sa hlási k proeurópskej orientácii, to už asi menej...


Nejakú veľkú záruku kvality zatiaľ nedávajú mená, ktoré sa spomínajú v čele spoločnej kandidátky. Hovorí sa o trojici Árpád Érsek, Ábel Ravasz a László Solymos. Ěrsek medzi politické hviezdy rozhodne nepatrí a práci Ábela Ravasza ako splnomocnenca vlády pre rómske komunity by sa dala vyčítať najmä nízka angažovanosť a efektivita. Situáciu zachraňuje aspoň László Solymos, ktorý ako minister životného prostredia odviedol vcelku slušný kus roboty a bez väčších škandálov.


Maďarsko preniká hlbšie do Zakarpatska (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Záverom je dôležité povedať, že účasť predstaviteľov maďarskej menšiny v parlamente je určite potrebná. Navyše podmienkou Mosta bolo, že za Stranu regiónov budú kandidovať aj politici iných národností, čo je len plus. Dôležité však bude obmedziť chúťky Orbána a jeho poskokov zavádzať na Slovensku pododnú autokraciu a prejavy nenávisti voči svojim oponentom, ako je to v Maďarsku zvykom. Ľudí s podobnými maniermi tu totiž máme dosť aj vlastných.