Kim ako Putin verzus Donald: KĽDR ukázala zábery vodcu Kim Čong-una ako vychádza na horu Pektu.
KĽDR ukázala zábery ako Kim Čong-un vychádza na bielom  koni na horu Pektu. Mnohí analytici sa pýtajú či to nie je predzvesť novej severokórejskej ofenzívy alebo skúšok balistických striel. No pravdepodobne to bude iba gesto a ďalší manéver na šachovnici. Píše portál Lidovky.

Severokórejské média v stredu zverejnili sériu fotografií, na ktorých  je zachytený  vodca  krajiny Kim Čong-un, ako na bielom koni zdoláva zasneženú  „posvätnú“ horu Pektu. Podľa analytikov sú takéto  propagandistické gestá spravidla predzvesťou nejakého zásadného prehlásenia. Na 2750 metrov vysokú sopku Kim vystúpil tiež v roku 2017, niekoľko týždňov  pred svojim  novoročným prejavom, v ktorom sa vyslovil pre zlepšenie  vzťahov  oboch kórejských štátov, pripomenul spravodajský server BBC News.

KĽDR tvrdí, že otestovala zariadenie na odpaľovanie rakiet veľmi dlhého doletu
Severná Kórea v stredu ráno miestneho času oznámila, že v utorok otestovala zariadenie schopné naraz odpáliť viacero rakiet extra dlhého doletu, pričom na skúšku osobne dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un. S odvolaním sa na správu... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | TASR


Podľa prehlásenia uverejneného v severokórejských médiách predstavitelia, ktorí Kima na horu sprevádzali, prišli k názoru, že vodca plánuje „veľkú operáciu“. Čoho by sa mala týkať však kórejské média neuviedli.

Najvyššia hora Kórejského polostrova  Pektu  (2744 metrov nad morom) je označovaná za rodisko otca terajšieho diktátora Kim Čong-ila, ktorý stál v čele krajiny pred Kim Čong-unom.  Každý výstup na tento horský velikán má teda značný symbolický význam

 Kim je na fotografiách videný v dlhom, svetlom, hnedom plášti a s okuliarmi ako prechádza sám na veľkom koni zasneženými poľami a lesmi. „Jeho púť na horu Pektu  je veľmi dôležitou udalosťou v dejinách kórejskej revolúcie“, napísala v svojej stredajšej správe severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Zdroj: Reuters (KCNA)


Symbolický čin vyjadrujúci vzdor

Podľa analytikov Kimova cesta podčiarkuje odhodlanie KĽDR vzoprieť sa pretrvávajúcim  sankciám a tlaku, ktoré vyvíja na krajinu medzinárodné spoločenstvo v súvislosti  so severokórejskými jadrovými a raketovými zbrojárskymi programami.

„Ide o symbolický čin vyjadrujúci vzdor“ uviedol americký expert na KĽDR Joshua  Pollack. „Nič nie je povedané explicitne, ale naznačuje to, aký politický kurz môžeme očakávať v nadchádzajúcom roku“, dodal.

V minulom roku vyšiel severokórejský vodca Kim Čong-un na vrchol hory Pektu  spoločne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Okrem neho sa Kim v roku 2018 taktiež stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, pozastavil testy jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu a sľúbil pracovať na denuklearizácií  Kórejského polostrova.

V poslednej dobe ale vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom znovu ochladli  a Spojeným štátom  dal Kim lehotu  do konca roka, aby zmenili  svoj postoj k jednaniam  o jadrovom odzbrojení KĽDR, inak bude  Severní Kórea nútená hľadať „inú cestu“.

Podľa analytikov by mohla byť  Kimova cesta na horu Pektu predzvesťou obnovenia testov interkontinentálnych balistických rakiet schopných zasiahnuť americkú pevninu.

Kim ma nesklame, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump v piatok zdôraznil svoju vrúcnu osobnú podporu vodcovi KĽDR Kim Čong-unovi, i keď pripustil, že najnovšie severokórejské raketové skúšky "môžu" predstavovať porušenie rezolúcie OSN, napísala agentúra... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR


USA žiadajú, aby sa Severokórejci najskôr vzdali vývoja jadrových zbraní a až potom sú ochotní odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojárske testy. Pchjongjang by zas rád videl postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za postupné kroky v odzbrojovacom procese. Niekoľko expertov tiež uviedlo, že mnoho rétoriky v správach severokórejskej agentúry KCNA sa točí okolo ekonomiky. Odborníci predpokladajú, že Severná Kórea by čoskoro mohla vypustiť vesmírnu raketu. To by KĽDR umožnilo ukázať svoju ekonomickú a technologickú moc menj provokatívnym spôsobom než sú testy balistických striel.