Threema: Kočner ako cestovná kancelária, novinárka Ruttkayová ako Kočnerova "opička"
18 | 10 | 2019 I René Skalný
Zoznam Kočnerových "opičiek" sa každým dňom rozširuje. Najnovším menom, ktoré sa spája s neslávne známym "podnikateľom" je novinárka Martina Ruttkayová. Novinárka, alebo len poslušná slúžka? Ruttkayovú si mal podľa zverejnenej komunikácie z Threemy totižto Kočner vydržiavať, aby písala na jeho pokyn.

„Marian, Kapverdy 1200 e. Moze byt alebo je to vela?“ napísala mu. „Môže,“ odpísal Kočner. Ruttkayová sa uisťovala: „Mozem si to objednat?“ Kočner súhlasi: „Áno.“ Ako vyplýva zo zverejnenej komunikácie v rámci aplikácie Threema, Kočner svoje sľuby splnil.

Luxusná dovolenka mala byť vopred dohodnutou odmenou za to, že Ruttkayová písala, ako Kočner "pískal". V tomto prípade bolo v Kočnerovom záujme, aby odišla vtedajšia ministerka spravodlivosti, Lucia Žitňanská.

Fejtón Patrika Palka: Dovolenka s Kočnerom
18 | 10 | 2019 | Patrik Palko


Portál postoj.sk uvádza, že keď strana Most-Híd odmietla podporiť kandidatúru Moniky Jankovskej do Súdnej rady, tá si od Kočnera želala, aby médiá rozmazávali rozporné správanie Mosta, ktorý odmietal jej kandidatúru, ale nevadilo mu, že SNS navrhla do Súdnej rady Romana Huszára, ktorý je tiež sudcom.

Kočner Ruttkayovej diktuje, čo sa má pýtať, najmä nech vyzdvihne, že „u Jankovskej platí iný meter ako u Huszára, si teda mumlavá PROTIREČÍ (...) Máte to u mňa. Veľmi na tom záleží.“ „Pochopila som ?? cituje spomenutú komunikáciu postoj.sk.

Ako ďalej upozorňuje web, v Plus jeden deň naozaj vyšiel v novembri 2017 objednaný článok a aj to, že Jankovská je spokojná s obsahom, hnevá ju len titulok textu. „Inak tá Ivana je fakt pi.. s takouto titulkou“ (Šéfredaktorkou Plus Jeden deň je Ivana Mandáková pozn. redakcie).

Kočner chcel Moniku Jankovskú ako ministerku spravodlivosti. Jej meno sa spája s nejednou kauzou
Sudkyňa Monika Jankovská, ktorá teraz pôsobí na ministerstve spravodlivosti ako štátna zástupkyňa, popiera, že by bola v kontakte s Marianom Kočnerom, píše Denník N. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Novinárka Martina (dnes) Lebiš Ruttkayová v minulom roku odišla z Plus Jeden deň a doposiaľ bola šéfredaktorkou webu Glob.sk. Na otázku médií, či písala na objednávku Kočnera, Ruttkayovová reaguje vyhýbavo:

„V súčasnosti sa nachádzam na materskej dovolenke, po dohode so súčasným zamestnávateľom a na základe neustálych útokov na mňa sa navyše sťahujem z mediálneho priestoru. Mrzí ma, že za ďalšou prekrútenou kampaňou voči mojej osobe stojí portál, ktorý som pomáhala spoluzakladať, písala preň, zháňala financie, prvé redakčné priestory a redakcii šéfuje môj bývalý snúbenec, ktorého som odmietla. V minulosti sme dokonca spoločne získali mediálnu cenu za kauzu františkánov.“

Zaujímavé je, že na pochybný vzťah Ruttkajovej a Kočnera už dávnejšie upozornili jej vlastný kolegovia. V novembri 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní poslala vedeniu vydavateľstva News and Media Holding list, ktorým žiadajú, aby ich kolegyňa Martina Ruttkayová bezodkladne prestala pracovať v týždenníku.

Podľa webu omediach.sk, v spomenutom liste redaktori vyjadrujú "znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdia, že redaktorka svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. V liste zároveň píšu o podozreniach z nadštandardného vzťahu Ruttkayovej s Marianom Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov."

Pripomíname, že od roku 2014 je PENTA finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Správy, ktoré zverejnil portál omediach.sk sú z marca 2018, keď po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zvažovala odchod z koalície.


„Zaplatím Vám a deťom dovolenku, keď sa tak stane. Tak trochu do toho poštuchajte,“ písal Kočner novinárke 12. marca minulého roka. Keď Žitňanská ohlásila odchod, Ruttkayová sa pýtala, či ponuka platí. Kočner odpovedá, že áno. „Vyberte si.“








„Ale sama, bez detí. Tie pôjdu k babke,“ odpovedá Ruttkayová. Najskôr uvažuje o Sicílii, potom spomína Kapverdské ostrovy. Kočnerovi 21. marca 2018 píše, že si tam vybrala zájazd za 1 200 eur. „Môžem si to objednať?“ pýta sa. Kočner súhlasí.

Na druhý deň novinárka Kočnerovi píše, že má zájazd rezervovaný a treba ho zaplatiť. Dohadujú sa, ako jej Kočner pošle peniaze. „Srdiečko, potrebovala by som vyplatiť ten pobyt. Volali mi, že mi to zarezervovali. Ako to vieme urobiť, prosím? Lebo ja nemám toľko peniažkov,“ zisťuje Ruttkayová.


Kočner odpovedá, že peniaze jej dá v hotovosti. Konečná suma sa napokon po prirátaní poistky zvyšuje z 1200 na 1300 eur.



V marci naozaj Ruttkayová napísala viacero článkov, v ktorých sa venovala možnému odchodu Lucie Žitňanskej z vlády. V deň, keď Žitňanská ohlásila odchod, si Ruttkayová vypýtala od Kočnera dovolenku. Ten jej ju potvrdil, za vyžiadanú sumu 1300 eur. Či skutočne šla na Kapverdy, o ktorých písala Kočnerovi, alebo sa vybrala niekam inam, nie je známe. Krátko na to však mala v práci voľno. Cca od 14. do 22. mája jej nevyšiel v denníku žiaden článok. V rovnakom čase zverejnila na facebooku fotku slnečnej pláže.




 

Foto: FB M. L. Ruttkayová z 19. mája 2018



Portál omediach.sk sa  Ruttkayovej na zmienenú dovolenku opýtal: "Ja som na žiadnych Kapverdoch nikdy nebola. Takže mi nemohol nikto nič zaplatiť,“ napísala. Na otázku „Dostávali ste nejaké peniaze alebo iné plnenie od Kočnera? Koľko a za čo?“ neodpovedala. Bez komentára nechala aj vyššie citovaný text komunikácie z Threemy Kočnera.

Ruttkayová možno nakoniec nešla na Kapverdy. Kočnerovi potom podľa informácií Denníka N napísala, že si údajne za peniaze objednala dovolenku v Chorvátsku a zobrala tam aj svoju mamu. "Prostredníka medzi Kočnerom a Ruttkayovou robil Peter Tóth. Hoci Ruttkayovú využívali, v skutočnosti nadávali na jej praktiky, na to, že chce peniaze, aj na to, že má podľa nej veľa vzťahov s rôznymi mužmi. Chceli ju použiť aj na to, aby mala aféru s generálnym prokurátorom, ktorého volali „obočiar“," napísal Denník N.

Stanovisko šéfredaktorky Plus Jeden deň: "V redakcii sme v šoku. O tom, ze Martina Ruttkayová robila niečo pre Kočnera som nemala tušenie. Pri tom množstve jej článkov sme nepostrehli, že by sa zameriavala iba na nejakú konkrétnu osobu (v tomto prípade Luciu Žitňanskú.)"