Zakrývanie stôp? Americké stíhacie lietadlá zbombardovali svoju vlastnú základňu v Sýrii (FOTO)
17 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Hlavná americká základňa v severnej Sýrii bola zničená leteckým náletom bojových stíhacích lietadiel F-15E.


Bývala továreň na výrobu cementu Lafarge neďaleko mesta Kobane, bola miestom spoločnej americko-francúzskej základne, ktorá bola opustená v rámci všeobecného stiahnutia amerických jednotiek zo Sýrie. Miestne zdroje uviedli, že krátko nato bolo toto zariadenie zbombardované.

Americkí predstavitelia potvrdili tento útok s tým, že to bolo dopredu naplánované, a cieľom bolo „zabrániť tomu, aby toto bývalé operačné centrum nebolo využité vonkajšími silami."

„16. októbra, po odchode všetkého personálu a vyzdvihnutia nevyhnutného taktického vybavenia, dve stíhacie lietadlá F-15E úspešne vykonali vopred naplánovaný útok v bývalej továrni Lafarge, aby zničili zvyšnú muníciu a znížili vojenskú užitočnosť tohto zariadenia,“ prehlásil vo svojom vyhlásení v stredu Myles Caggins, hovorca americkej vojenskej koalície, ktorá bojuje proti ISIS.



 

RT


V utorok sa redakcia portálu RT Arabic, sprevádzaná sýrskymi jednotkami presúvala do Manbidžu, pričom navštívili aj opustenú americkú základňu, v ktorej sa nachádzalo jedlo, hračky ale aj rôzne ďalšie zásoby.

RT


Zdá sa, že cieľom leteckého útoku v blízkosti mesta bolo zabrániť tomu, aby sa jeho tajomstvá bez ohľadu na to, aké by mohli byť, dostali do rúk Turkov alebo sýrskych vládnych jednotiek.

RT


"TRUMP TLAČÍ NA TURECKO": Americký prezident hrozí zničením tureckej ekonomiky v najnovšom liste adresovanom Erdoganovi
Americký prezident Donald Trump v najnovšom liste nalieha na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uzavrel dohodu so sýrskymi Kurdmi, pričom ho varuje, že história odsúdi Erdogana ako „diabla“, a USA ho v prípade odmietnutia... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár