VOJNA: Turecko zastavuje vojenské operácie na severe Sýrie. Dočasne
17 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Turecko sa dohodlo na dočasnom zastavení svojej vojenskej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii, čo im umožní ustúpiť za hranice, uviedol viceprezident USA Mike Pence počas návštevy Ankary.


"USA a Turecko sa dnes dohodli na prímerí v Sýrii," uviedol Pence na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom.





Podľa Penceho bude prímerie medzi tureckou armádou podporovanou pridruženými militantmi a kurdskými bojovníkmi trvať 120 hodín. Tento čas sa využije na stiahnutie kurdských militantov z oblasti pozdĺž sýrskej hranice, kde chce Turecko vytvoriť „bezpečnú zónu“.

Dohodnuté zastavenie nepriateľských akcií bolo opísané ako „dočasné“. Až pokým americký prezident Donald Trump nezruší sankcie proti Ankare, uviedol viceprezident.

Proces stiahnutia kurdských milícií bude „uľahčený“, uviedol Pence bez bližšieho rozpracovania.

Americký viceprezident dodal, že Washington podporuje tureckú myšlienku vytvorenia „dlhodobej“ bezpečnej zóny na sýrskej hranici.



Mike Pence vo svojom prejave pochválil amerického prezidenta Donalda Trumpa, a taktiež jeho tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana, pričom potvrdil „silný vzťah medzi našimi dvoma vodcami“. Trump sám tiež privítal prímerie a vyhlásil, že je potrebná "tvrdá láska", aby ste dokončili dohodu.



Nebojsa Malic: Západní novinári, ktorí podporovali islamistických „umiernených rebelov“, si náhle uvedomili, že sú teroristi, keď spustili „genocídu“ Kurdov
Sledovať západných novinárov, ako reagujú na tureckú inváziu v Sýrií, aj napriek skutočnosti, že boli kedysi na strane „miernych povstalcov“, je pre mňa absolútne šokujúci jav. Pretože sa teraz dostali do slepej uličky, keďže ich musia zrazu... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Preklad: Marek Molnár