Rusková vypovedá v kauze televíznych zmeniek, Marian K. na súd neprišiel
17 | 10 | 2019 I TASR

V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračuje vo štvrtok pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková. Marian K., ktorý je zo skutku obžalovaný spolu s Pavlom R., na pojednávanie neprišiel.


Podľa tvrdení Pavla R. a z aktivít Viery Ruskovej na sociálnej sieti by mala dosvedčiť podpis údajných zmeniek v roku 2000, tak ako to tvrdí obhajoba.

Na štvrtkové pojednávanie je predvolaný ako svedok aj Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. Rovnako niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Na pojednávacích dňoch v septembri vypovedali ako svedkovia bývalá riaditeľka televízie Zuzana Ťapáková, súčasný riaditeľ Markízy Matthias Settele, ale aj exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth. Po jeho neverejnej svedeckej výpovedi uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, že sa sila dôkazov voči obžalovaným posilnila na 150 percent.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.