Kvôli tajfúnu Hagibis sa dostal do japonskej rieky jadrový odpad z Fukušimy (VIDEO)
17 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Pri tajfúne Hagibis vyplavilo mnoho ton kontaminovaného jadrového odpadu do japonskej rieky Furumichi. Odpad sa nachádzal vo vreciach, ktoré boli slabo zabezpečené proti prírodným katastrofám, avšak ministerstvo životného prostredia nechce prezradiť, aký bol presný počet týchto vriec.


Neznámy počet vriec, z ktorých každý obsahoval až jednu tonu kontaminovanej pôdy z lokality jadrovej elektrárni Fukušima, bol počas víkendu vyplavený z úložiska v Tamure, kvôli silnému dažďu, ktorý bol spôsobený tajfúnom Hagibis.

Odvtedy sa získalo späť 17 vriec, ktoré boli zachytené na spadnutých stromoch pozdĺž rieky, avšak 10 z nich sa roztrhalo, čím sa dostal ich rádioaktívny obsah do vody - a ministerstvo životného prostredia mlčí o tom, koľko vriec stále chýba.



Vrecia obsahovali rádioaktívnu trávu, lístie, drevo a iné nečistoty, ktoré boli zozbierané počas dekontaminačných prác v okolí jadrovej elektrárni Fukušima po havárií v roku 2011. Na voľnom priestranstve malo byť približne 2667 vriec bez toho, aby na ne boli položené plachty na ochranu pred búrkou, informovali o tom miestne médiá.



Ministerstvo životného prostredia neuviedlo, koľko vriec zostáva, len to, že „väčšina“ ostala uložená na tomto mieste.

"Koncentrácia rádioaktívnych materiálov je pomerne nízka a má malý vplyv na životné prostredie," prehlásilo ministerstvo pre agentúru Kyodo News, pričom trvá na tom, že namerané žiarenie sa nezvýšilo ani v oblasti, kde sa vrecia skladovali, a ani v samotnej rieke.

Tajfún Hagibis je najsilnejším tajfúnom, ktorý za posledné desaťročie zasiahol Japonsko, pričom spôsobil záplavy v 200 riekach, v niektorých oblastiach dokonca aj zemetrasenie. Tento tajfún spôsobil najmenej 74 úmrtí.

Znečistenie ovzdušia v Európe viedlo v roku 2016 k vyše 400.000 úmrtiam
Približne 412.000 predčasných úmrtí zaznamenali v roku 2016 v európskych krajinách v súvislosti so znečistením ovzdušia. Uviedla to v stredu Európska environmentálna agentúra (EEA) so sídlom v Kodani, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | TASR