Generálna prokuratúra je totálne skompromitovaná. Kočnerovi ľudia majú stále vplyv
17 | 10 | 2019 I Gabriel Matta
Nadácia Zastavme korupciu vydala správu o stave v prokuratúre. V prokuratúre stále prevláda strach z nadriadených. Vyplýva to z hĺbkových rozhovorov s dvanástimi prokurátormi  naprieč celým Slovenskom. Dôkazom je aj prehliadanie častých návštev Mariana Kočnera na generálnej prokuratúre za čias šéfovania Dobroslava Trnku.

Viacerí prokurátori priznali, že videli, ako chodí do kancelárie a parkuje na mieste vyhradenom pre prokurátorov. Pýtali sme sa, prečo ho s tým nekonfrontovali. Odpoveď bola strohá: "Je to tak vysoko postavený človek, že sa mu niečo také neodvážili vytknúť,“ informovala šéfka nadácie Zastavme korupciu, Zuzana Petková v rozhovore pre Aktuality.

CELÁ NAHRÁVKA Kočner - Trnka + vyjadrenie Penty
15 | 10 | 2019 | René Skalný


Najmä okresným a krajským prokurátorom podľa nej prekáža, že ľudia spájaní s Kočnerom sú dodnes na svojich miestach. Trnka, či Kočnerov švagor Juraj Bartošek dokonca na kontrolnom odbore. „Vyvoláva to nevôľu medzi prokurátormi aj dovnútra systému. Sú pobúrení, že títo ľudia majú kontrolovať ich spisy. Považujú to za dehonestujúce,“ zdôraznila šéfka nadácie.

Situácia za Jaromíra Čižnára je podľa prokurátorov neporovnateľná s Trnkovým obdobím. Kritika tu však je.

Mne samej je nepochopiteľná nečinnosť, prečo nezakročil proti podriadeným spájaným s Kočnerom. Jeho správanie je alibistické. Už dávno mohol nariadiť napríklad preskúmanie spisov Bystríka Paloviča, ktorý sa tiež objavil v Kočnerovej Threeme,“ dodala Zuzana Petková.

Pochybnosti sa podľa nej množia a prokuratúra koná iba na nátlak médií. Práve priveľká moc v rukách generálneho prokurátora, ktorá umožnila zásahy do citlivých káuz a vplyv politikov cez voľbu v parlamente považujú opýtaní prokurátori za najväčší problém prokuratúry ako takej.

(AKTUALIZOVANÉ) Trnka poskytol exkluzívny rozhovor o nahrávke s Kočnerom!
Celé Slovensko je už druhý deň v šoku z nahrávky, na ktorej počuť "kultivovanú diskusiu" medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
15 | 10 | 2019 | Peter Bachan


Za veľký problém však považujú najmä právomoc generálnej prokuratúry zrušiť právoplatné obvinenie v akomkoľvek prípade.