Česká polícia preveruje J&T kvôli miliardám z Ruska
17 | 10 | 2019 I Gabriel Matta
Česká polícia sa zaujíma o medzinárodnú bankovú skupinu J&T pre podozrivé finančné transakcie. Vyšetrovatelia z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podľa zistení denníka Právo vypočúvajú zamestnancov a spolupracovníkov finančnej skupiny pre podozrenie zo založenia takzvaných ready-made spoločností. Informoval o tom portál novinky.cz.

Polícia sa domnieva, že cez tieto firmy bez histórie pretekali peniaze neznámeho pôvodu z Ruska a ďalších postsovietských republík, ktoré sa v Česku iba ohriali a ďalej putovali na účty v daňových rajoch. Súhrnne pri tom malo ísť o niekoľko miliárd českých korún.

Skupinu J&T ovládajú podnikatelia Ivan Jakabovič a Jozef Tkáč so synom Patrikom. Tí už dlhodobo patria medzi najbohatších Slovákov. Magazín Forbes tento mesiac Tkáča zaradil na ôsme miesto rebríčka so spoločným majetkom vyše 600 mil. EUR. Jakabovič bol jedenásty s majetkom takmer 500 mil. EUR. Ich finančná skupina akékoľvek previnenie proti zákonom odmieta.

Ready-made spoločnosť je vopred založená firma, ktorá je zapísaná v obchodnom registri, má názov, sídlo, konateľa, identifikačné číslo a tiež plne splatené základné imanie. Spoločnosť však nevyvíja žiadnu obchodnú činnosť, je založená len za účelom predaja konečnému zákazníkovi.

Polícia podľa dôveryhodných zdrojov denníka Právo, preveruje založenia týchto firiem v Česku zo strany osôb spojených so skupinou J&T. Spoločnosti boli údajne zakladané pre občanov Ruskej federácie. "Týmto spoločnostiam boli zakladané účty výlučne v J&T Banke, dispozičné oprávnenie k nim mali ruskí spoločníci a osoby pôsobiace v skupine J&T," povedal pre Právo ich dôveryhodný zdroj.

Hoci firmy ani účty nemali históriu, tak na ne po založení začali chodiť vysoké sumy z Východu. Polícia sa domnieva, že následne tieto peniaze z účtov českých firiem niekto preposielal na kontá, ktoré boli opäť pod kontrolou finančnej skupiny J&T. Tieto bankové účty slúžili pre spoločnosti registrované v daňový rajoch.
Ďalší smer preverovania

Policajné preverovanie má aj ďalší smer. Časť peňazí z Česka vraj mohla skončiť aj na účtoch v estónskej pobočky banky Danske Bank, ktorá bola na začiatku októbra uzavretá kvôli škandálu okolo praniu špinavých peňazí, ktorý sa týka transakcií z rokov 2007 až 2015 v hodnote cez päť biliónov českých korún. Firmu kvôli tomu teraz vyšetrujú úrady napr. v USA, Dánsku, Británii a Estónsku. Séria škandálov sa dotkla aj rady ďalších európskych bánk.

Bankový holding J&T okrem Česka pôsobí tiež na Slovensku, v Rusku, Chorvátsku a banku má aj na ostrove Barbados. "J&T Banka je s ohľadom na zákon o bankách viazaná mlčanlivosťou. Aby sme predišli akýmkoľvek špekuláciám, možno vyhlásiť, že žiadna z osôb, ktoré pôsobia na skupinu J & T Finance Group SA, nie je vyšetrovaná v súvislosti so žiadnym trestným činom," reagovala na otázky denníka Právo hovorkyňa J&T Monika Veselá.

Zdôraznila tiež, že J&T plní všetky povinnosti, ktoré určujú pravidlá nastavené na boj s praním špinavých peňazí alebo s financovaním terorizmu. Služby pre zahraničných klientov vraj poskytuje iba v prípade splnenia všetkých požiadaviek, medzi ktoré patrí napríklad doloženie legitímneho pôvodu peňazí alebo účelu transakcií. "Kontrola vo vzťahu k transakcii prebieha v nadväznosti na rizikový profil klienta a povahu transakcie, keď objem transakcie nie je jediným hodnoteným ukazovateľom," opísala hovorkyňa.

Objem transakcií s pobaltskými bankami vrátane Danske Bank, ktorá je zapojená do škandálu s praním špinavých peňazí, označila hovorkyňa za bezvýznamný. "Čo sa týka tzv. kauzy Danske Bank, uskutočnila J&T Banka mimoriadne interné preverenie za účelom identifikácie rizikových platieb a žiadne takéto platby identifikované neboli," dodala Veselá.

Oficiálne policajné miesta o kontrolovanom prípade zatiaľ mlčia. "K otázkam nebude útvar poskytovať žiadne informácie," napísala denníku Právo hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej. (NCOZ - Národní centrála proti organizovanému zločinu / pozn. red.)