"USA OPÄŤ ZAÚTOČILI KYBERNETICKY NA IRÁN": Operácia bola odvetou za útok na ropné rafinérie Saudskej Arábie
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Spojené štáty v posledných mesiacoch proti Iránu uskutočnili niekoľko kybernetických útokov, vrátane jedného z odvetných opatrení za útok zo 14. septembra na saudskú ropnú infraštruktúru, informujú o tom zdroje agentúry Reuters.


Posledný kybernetický útok uskutočnil Pentagon niekedy koncom septembra, pričom tým ovplyvnil iránsky hardvér, informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Táto operácia bola považovaná za menšiu ako tie predchádzajúce.

Washington má dlhoročné skúsenosti s kybernetickými útokmi proti Iránu. Najznámejším príkladom je operácia "Olympijské hry", ktorá zahŕňala infikovanie priemyselných regulátorov v iránskom závode na obohacovanie uránu vírusom, ktorý bol navrhnutým tak, aby poškodil odstredivky pri zdanlivo bežnej poruche. Táto operácia prebiehala pod vedením prezidentov Georgea W. Busha a Baracka Obamu, a zastavila sa po tom, čo sa vírus zvaný Stuxnet dostal mimo kontroly, keď sa rozšíril ďalej po internete, a následne ho identifikovali odborníci na kybernetickú bezpečnosť.

Posledný kybernetický útok mal podobu odvety za útok bezpilotných lietadiel na ropné rafinérie Saudskej Arábie zo 14. septembra, z ktorého USA a jej spojenci obvinili Teherán, aj napriek skutočnosti, že sa k tomuto útoku prihlásili jemenskí povstalci Houthi.

Zvýšenie napätia medzi USA a Iránom sa začalo minulý rok, keď prezident Donald Trump porušil medzinárodnú dohodu podpísanú jeho predchodcom a začal kampaň „maximálneho tlaku“ proti Iránu.

Erdogan: Turecko v severnej Sýrii prímerie nikdy nevyhlási a sankcií sa nebojí
16 | 10 | 2019 | TASR