"RUSKO A ČÍNA VYTVORILI ĎALŠÍ SPOLOČNÝ PROJEKT": Plánujú postaviť najväčší chemický závod na svete
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Medzi Čínskou národnou chemickou inžinierskou skupinou (CNCEC) a ruským podnikom RusGas Dobychou, bola podpísaná dohoda v hodnote viac ako 13 miliárd dolárov na výstavbu chemického závodu, ktorý bude spracovávať zemný plyn.


Podľa predsedu CNCEC, Dai Hegena, ide o najväčší integračný projekt na svete. Prehlásil to pre čínsku centrálnu televíziu, pričom túto zmluvu označil za najväčšiu, akú kedy čínsky podnik podpísal.

Táto medzinárodná zmluva zahŕňa výstavbu chemickej továrne na spracovanie zemného plynu v malom meste neďaleko ruského pobrežia vo Fínskom zálive.

Projekt je rozdelený do troch fáz. Prvá fáza predstavuje rozšírenie infraštruktúry, ďalšia fáza spočíva v počiatočnom štádium inžinierstva, a nakoniec implementácia celého projektu. Zmluvné obdobie je päť rokov.

Závod bude obsahovať dve sady zariadení s ročnou kapacitou 1,4 milióna ton. Bude mať tiež šesť sád polyetylénových zariadení s ročnou kapacitou 480 000 ton, dve sady LAO s ročnou kapacitou 137 000 ton a obmedzovač vonkajšej batérie (OSBL).

CNCEC vo svojom vyhlásení uviedla, že bude aj naďalej využívať ruský trh, pričom má v pláne podporovať spoluprácu pre vzájomné výhody a obojstranne výhodné projekty.

USA tlačia na Rusko, aby prestalo byť lakomé a zdieľalo arktické vody so svetom
Spojené štáty majú v úmysle zbaviť Rusko suverénneho práva na severnú morskú cestu (North Sea Road), ktorá je hlavnou tepnou Arktídy a prechádza arktickými vodami vo výhradnej hospodárskej zóne Ruska. Podľa správ z médií sa Washington domnieva, že... Čítať ďalej
15 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič