"INDIA VÝRAZNE PROSPERUJE": Svetová banka oznámila, že India od roku 1990 znížila mieru chudoby na polovicu
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

India, druhá najľudnatejšia krajina na svete, dosiahla za posledných 15 rokov ročný rast presahujúci 7 percent, pričom podľa Svetovej banky aj naďalej vytláča milióny ľudí z chudoby.


Správa medzinárodnej finančnej inštitúcie oznámila, že krajina za posledné tri desaťročia znížila mieru chudoby na polovicu a zaznamenala tak výrazné zlepšenia vo väčšine výsledkov ľudského rozvoja.

Očakáva sa, že rast bude pokračovať, pričom odstránenie extrémnej chudoby má byť na dosah v najbližšom desaťročí, uviedla Svetová banka, ktorá tiež varovala, že rozvojová trajektória krajiny čelí značným výzvam.

Jednou z hlavných výziev je, že India bude musieť dosiahnuť väčšiu efektívnosť využívania svojich zdrojov. Pôda sa bude musieť využívať efektívnejšie v mestských oblastiach prostredníctvom priestorovej transformácie miest, aby sa dosiahlo efektívnej aglomeračnej ekonomiky, pričom vo vidieckych oblastiach bude musieť zvýšiť poľnohospodársku produktivitu.

Vodohospodárstvo sa bude musieť pripraviť na zvýšenie alokácie vody, pričom bude musieť myslieť aj na zvýšené využívanie vody v rôznych priemyselných odvetviach.

Svetová banka taktiež zdôraznila, že rýchlo rastúca indická ekonomika potrebuje investície do infraštruktúry, odhad predstavoval približne 8,8% z HDP alebo 343 miliárd dolárov ročne, a to do roku 2030.

Poslednou, taktiež veľmi dôležitou výzvou, je klesajúca účasť žien na trhu práce. Aktuálne sa pohybuje okolo 27 percent, pričom patrí medzi najnižšie na svete, a to aj napriek prekonávaniu rodových rozdielov vo vzdelávaní.

"USA OPÄŤ ZAÚTOČILI KYBERNETICKY NA IRÁN": Operácia bola odvetou za útok na ropné rafinérie Saudskej Arábie
Spojené štáty v posledných mesiacoch proti Iránu uskutočnili niekoľko kybernetických útokov, vrátane jedného z odvetných opatrení za útok zo 14. septembra na saudskú ropnú infraštruktúru, informujú o tom zdroje agentúry Reuters. Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Marek Molnár