Francúzsko a Rusko majú na severe Sýrie spoločný záujem, prehlásil francúzsky minister zahraničných vecí
16 | 10 | 2019 I TASR

Francúzske vedenie by sa ohľadom situácie na severe Sýrie malo zamerať na dialóg s Ruskom, uviedol v stredu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.


V reakcii na fakt, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prijal pozvanie na pracovnú návštevu Ruska, kam zavíta zrejme do konca októbra, Le Drian podľa agentúry Interfax vyhlásil, že s Putinom by mal viesť dialóg aj Paríž, lebo "Rusko má v tejto časti Sýrie spoločné záujmy s Francúzskom".

V rozhovore pre televíziu BFM a rozhlasovú stanicu RMC šéf francúzskej diplomacie zdôraznil, že hlavnou úlohou Francúzska v Sýrii je zabrániť posilňovaniu teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

Na margo vzťahov medzi Ruskom a vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada Le Drian povedal, že "Rusko na zvyšku územia (Sýrie) robí to, čo považuje za správne."

Le Drian poukázal aj na to, že pre zvraty v postoji Spojených štátov v súvislosti s vývojom na severe Sýrie je politika USA "ťažko čitateľná". Podľa ministrovho názoru sú "transatlantické vzťahy sú narušené" a znepokojenie uňho vyvoláva aj problém v diplomatických vzťahoch USA a Francúzska.

Le Drian tiež v stredu uistil, že bezpečnosť v Kurdmi spravovaných väzniciach na severe Sýrie, kde sú zadržiavaní podozriví džihádisti, nie je "momentálne" tureckou vojenskou operáciou v tomto regióne ohrozená.

Vo vysielaní televízie BFM a rozhlasovej stanice RMC Le Drian v ďalej vyhlásil, že džihádisti zadržiavaní na severovýchode Sýrie sú stále v rukách Kurdov.

V súvislosti s problém zadržaných džihádistov oznámil, že počas nadchádzajúcej návštevy v Bagdade bude s irackým vedením rokovať o vytvorení právneho mechanizmu, ktorý by umožniť súdiť džihádistov vrátane tých pôvodom z Francúzska.

"USA OPÄŤ ZAÚTOČILI KYBERNETICKY NA IRÁN": Operácia bola odvetou za útok na ropné rafinérie Saudskej Arábie
Spojené štáty v posledných mesiacoch proti Iránu uskutočnili niekoľko kybernetických útokov, vrátane jedného z odvetných opatrení za útok zo 14. septembra na saudskú ropnú infraštruktúru, informujú o tom zdroje agentúry Reuters. Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Marek Molnár