Do redakcií poslali nahrávku Gorily, má takmer 39 hodín
16 | 10 | 2019 I Gabriel Matta
Do viacerých redakcií bola doručená internetová linka na stiahnutie s nahrávkou kauzy Gorila. Nahrávka má takmer 39 hodín, a vyše dvoch gigabajtov. Informuje o tom denník SME.

"Dávame k dispozícií skoro 39 hodinový hlasový záznam z odpočúvania bytu Penťákov z kauzy GORILA," napísali na stránke neznáme osoby pod označením Anonymous.

Nahrávku Gorily polícia objavila vlani pri domových prehliadkach u Mariana Kočnera. Nie je jasné, či nahrávka, ktorá prišla do redakcií pochádza z vyšetrovacieho spisu alebo ide o inú nahrávku. Celá kauza Gorila prenikla na verejnosť ešte v decembri 2011 a pochádza z rokov 2005 a 2006. Spisy káuz Gorila a Gorila 1 zachytávajú rozhovory politikov s Jaroslavom Haščákom o províziách a korupcii, počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Kauza obsahuje informácie o financovaní SDKÚ, Smeru, KDH či SMK, ale aj o peniazoch určených exministrovi hospodárstva za ANO Jirkovi Malchárkovi. Gorila vyvolala veľký ohlas vo verejnosti a stala sa jednou z najväčších korupčných káuz vôbec. Od januára do marca 2012 prebehla celá séria protestov Gorila po celom Slovensku, na ktoré prišli tisíce ľudí.

Kočner Ruskovi v Threeme: „Už sme tu mohli spolu vládnuť a rozdávať karty“
Komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom z Threemy dokazuje, že Kočner priamo inštruoval Ruska, čo hovoriť v súdnom spore o miliónové zmenky televízie Markíza. Informáciu priniesol DennikN Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Ako prvá pre kauzu skončila šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, ktorú nominovala SDKÚ a spis ju spomínal. Návrh na jej odvolanie dal vtedajší minister hospodárstva Juraj Miškov z SaS, ako reakciu na tvrdú politiku SDKÚ voči svojim koaličným partnerom.

Na vyšetrovanie spisu Gorila vznikol špeciálny tím, ktorý ihneď požiadal o zbavenie mlčanlivosti vtedajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka, čomu exprezident Ivan Gašparovič aj vyhovel. Následne sa začalo vyšetrovanie. Prvým obvineným v kauze sa stal v marci 2012 Pavol Rusko, hoci obvinenie neskôr zrušili ako neopodstatnené.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v júli 2012 vyhlásil, že v kauze Gorila nie je možné zatiaľ nikoho obviniť. Napriek ohlasu v spoločnosti a sľubom politikov či polície na zvýšenú pozornosť pri vyšetrovaní Gorily zostáva kauza dodnes bez potrestania vinníkov či bez záverov súdov.

Peter Tóth vypovedal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vynášal informácie Norbertovi Bödörovi.
17 | 07 | 2019 | Peter Králik