Kritériá pre povinné audity účtovníctva firiem sa zmiernia
15 | 10 | 2019 I SITA

 Kritériá pre povinné auditovanie účtových závierok obchodných spoločností sa od začiatku budúceho roka zmiernia. Počíta s tým novela zákona o účtovníctve, ktorú dnes schválil parlament. Sumy, ktorých prekročením vzniká povinnosť závierku overovať audítorom, sa oproti súčasnosti zdvojnásobia.


Podmienka obratu sa tak zvýši na štyri milióny eur a podmienka veľkosti majetku na dva milióny eur. Zákon o účtovníctve pritom stanovuje, že obchodné spoločnosti a družstvá musia dať auditovať svoje výsledky po naplnení minimálne dvoch z troch stanovených podmienok. Okrem výšky obratu a sumy majetku je tretím kritériom počet zamestnancov. Nastavený je na 30 ľudí a novelou sa nemení.

Ministerstvo financií, ktoré novelu pripravilo hovorí, že ním vyšlo v ústrety dlhodobým požiadavkám firiem a navrhnuté zmeny podmienok dôkladne zvažovalo. Audítori a daňoví poradcovia však tvrdia, že spôsobí zhoršenie kvality účtovníctva menších firiem. S týmto názorom sa stotožnil aj Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý voči návrhu vzniesol aj zásadnú pripomienku.

Prostredníctvom zásadných pripomienok ešte v rámci pripomienkového konania žiadali limity ponechať na súčasnej úrovni okrem Najvyššieho kontrolného úradu SR aj Slovenská komora audítorov či Slovenská komora daňových poradcov. Všetci pritom tvrdili, že zdvojnásobenie limitu spôsobí zhoršenie kvality účtovníctva a samotných účtovných závierok menších firiem.

Rezort financií však tvrdí, že tento návrh dôkladne zvažoval. „Pri svojom rozhodovaní o zvyšovaní podmienok pre vznik povinnosti auditu v účtovnej jednotke ministerstvo zohľadnilo veľkosť ekonomiky a jej rast, veľkosť obchodných spoločností v nej, ale aj administratívnu záťaž, ktorá sa na obchodné spoločnosti zavedením povinnosti auditu kladie,“ uvádza rezort financií.

Novela zákona o účtovníctve počíta aj s ďalšími zmenami. Okrem iného tiež vymedzuje účtovné jednotky, ktoré musia uvádzať vo výročnej správe nefinančné informácie týkajúce sa opisu politiky rozmanitosti, či zavádza povinnosti overenia údajov vo výkaze vybraných údajov z účtovnej závierky štatutárnym audítorom alebo audítorskou spoločnosťou pre účtovné jednotky, ktoré nespadajú pod dohľad Národnej banky Slovenska.