NASA má v pláne ukončiť spoluprácu s Ruskom, chce spolupracovať s Muskom a americkou spoločnosťou SpaceX
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Elon Musk tvrdí, že prvá skúška jeho kozmickej lode Crew Dragon s posádkou sa uskutoční začiatkom roku 2020. Znamená to, že NASA je o krok bližšie k „celoamerickým“ výletom do vesmíru - zastaví sa tak spoliehanie na ruské kozmické lode Sojuz.


NASA v súčasnosti platí Rusku za cesty na Medzinárodnú vesmírnu stanicu okolo 80 miliónov dolárov (74,4 miliónov EUR).

Avšak firma SpaceX, ktorá patrí Elonovi Muskovi, práve testuje nový raketoplán s názvom Crew Dragon, ktorý by ukončila vzťah medzi Ruskom a agentúrou NASA.

"Blížime sa k nášmu cieľu, pričom sme veľmi presvedčení, že - v prvej časti budúceho roka - budeme pripravení na spustenie amerických rakiet s americkými astronautmi," uviedol šéf NASA Jim Bridenstine.

Spacex


V septembri 2014 NASA investovala 2,6 miliardy dolárov do rozvoju SpaceX Crew Dragon. Kozmická loď Crew Dragon však dramaticky explodovala počas kľúčového testu bezpečnosti už v apríli.

Šokujúce zábery z udalosti ukázali, že kapsula vybuchla a zmenila sa na ohromnú ohnivú guľu na mieste testovania, vo Floride. Americké letectvo informovalo miestnu tlač, že incident bol veľmi rýchlo pod kontrolou, pričom ďalej potvrdilo, že nikto nebol pri výbuchu zranený.

Teraz Musk dúfa, že začiatkom budúceho roku začne misia s posádkou - ale prehlásil, že ich čaká ešte veľa testov.

„Určite by sme chceli pred spustením astronautov do vesmíru uskutočniť aspoň 10 úspešných testov v rade,“ prehlásil Musk.

Bridenstine, ktorý komunikoval spolu s Muskom na spoločnom briefingu v SpaceX, dodal: „Pre našu krajinu je to obrovská vec. Chceme sa ubezpečiť, že to máme všetko dopodrobna naplánované. Nebudeme nič riskovať. Ak všetko pôjde podľa plánu, uskutoční sa to prvý štvrťrok budúceho roka.



Musk však nie je jediný, kto pracuje na kozmickom raketopláne.

NASA tiež poskytla spoločnosti Boeing 4,2 miliardy dolárov, aby pomohla dokončiť kozmickú loď CST-100.

Avšak NASA „stále kupuje miesta“ na ruskej kozmickej lodi Sojuz ako „poistku“ - v prípade, že dôjde k ďalšiemu zdržaniu Crew Dragon alebo CST-100.

TURECKÁ ARMÁDA POSTUPUJE ĎALEJ: Americké jednotky „opúšťajú“ mesto Kobane a Kurdi sa dohodujú s Damaškom
Americké jednotky sa údajne stiahli zo svojho pozorovacieho miesta v meste Kobane v severnej Sýrii, pretože turecká armáda postupuje hlbšie na juh a Damašek tvrdí, že do oblasti poslala svoju armádu. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár