Irán by mal vytvoriť svoje vlastné pokročilé a moderné zbrane, tvrdí najvyšší vodca Iránu
13 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Iránske revolučné gardy (IRGC) je sila, s ktorou sa musí počítať, ale stále má za úlohu vyvinúť pokročilejšie zbrane. Prehlásil to najvyšší vodca krajiny, uprostred rastúceho nepriateľstva zo strany USA a jej regionálnych spojencov.


"Naše zbrane by mali byť moderné a aktualizované a mali by byť vyvíjané doma," uviedol v nedeľu najvyšší vodca Sajjid Alí Chámeneí na prejavoch vojenskej univerzity Imáma Husajna v Teheráne, pričom ďalej dodal, že elitná vojenská sila má „silnú prítomnosť v Iráne, ale aj mimo neho“ a že „nepriateľský prístup Ameriky zvýšil našu ostražitosť“.

V apríli Washington označil IRGC za teroristickú organizáciu. Od tej doby USA uvalili sankcie zamerané na blokovanie zdrojov príjmov pre zbor.

Po sérii incidentov v Perzskom zálive prudko stúplo regionálne napätie. Khameneiho poznámky prichádzajú len dva dni potom, čo údajne zaútočili iránske ropné tankery dvoma strelamipri pobreží saudskoarabského prístavu Džidda. Zatiaľ nie je jasné, kto útok vykonal.

VIDEO: Írsky športový tím tragicky vypadol z kamiónu (VIDEO)
Radosť sa rýchlo premenila na hrôzu pre gaelský futbalový tím, ktorý oslavoval víťazstvo v írskej dedine Enniskerry, pretože oslavujúci hráči padli z hornej časti kamiónu po tom, ako sa zábradlie zrútilo. Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Marek Molnár