Sýria musí byť bez cudzej vojenskej prítomnosti. Rusko by tiež malo odísť, ak Damašek už nepotrebuje pomoc, prehlásil Putin
12 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina musí byť obnovená územná celistvosť Sýrie a všetky zahraničné sily by sa mali stiahnuť, vrátane Ruska, ak sa Damašek rozhodne, že už nepotrebuje pomoc Moskvy.


"Všetky nasadené sily, ktoré sú neoprávnene v ktoromkoľvek zvrchovanom štáte - v tomto prípade Sýria - musia odísť," uviedol Putin v spoločnom rozhovore pre portál RT Arabic, so sídlom v Spojených arabských emirátoch, pričom bol vysielaný saudskoarabskými vysielateľmi Al-Arabiya.

"To platí pre všetkých. Ak sa nová legitímna vláda Sýrie rozhodne vyhlásiť, že už viac nepotrebuje ruskú vojenskú prítomnosť, Rusko sa odsťahuje taktiež," vyhlásil Putin.

Medzitým sa postoj Moskvy k urovnaniu v Sýrii nezmenil a už bol ďalej naviazaný na štáty ako Irán, Turecko a USA, poznamenal prezident. „Sýria musí byť bez vojenskej prítomnosti iných štátov. A musí sa úplne obnoviť územná celistvosť Sýrskej arabskej republiky. “

Začiatkom tohto mesiaca prezident USA Donald Trump oznámil stiahnutie amerických vojakov z pohraničných oblastí severovýchodnej Sýrie a uviedol, že je čas „vystúpiť z týchto smiešnych nekonečných vojen“.

Na rozdiel od ruskej armády, ktorá pricestovala do krajiny na pozvanie vlády v Damašku, sú americké sily v Sýrii nezákonne od roku 2016. Sýrska vláda opakovane označila americkú vojenskú prítomnosť ako porušenie svojej suverenity.

Putina sa tiež pýtali na postoj Moskvy k rozširovaniu NATO smerom na východ pri ruských hraniciach.

"Nie sme z toho spokojní ... a vyjadrili svoje obavy," odpovedal prezident.

Tvrdí, že Rusko „nemá strach“ a to, že „NATO nemá agresívne úmysly“ by sa nemalo považovať za samozrejmé, pokiaľ „Severoatlantická zmluva zostáva v platnosti, najmä článok 5 ..., ktorý zaručuje vojenskú podporu od iných členovia".

TRUMP BEZ SERVÍTKY: Biden bol "dobrý" viceprezident, keďže bol majstrom v "bozkávaní Obamovho zadku"
Najväčšou prednosťou Joea Bidena ako viceprezidenta bola jeho schopnosť nehanebne bozkáť Barackovi Obamovi zadok, prehlásil Donald Trump. Odvážne slová prezidenta prichádzajú uprostred eskalujúcej vojny medzi svojimi demokratickými... Čítať ďalej
11 | 10 | 2019 | Marek Molnár